Северна Корея похарчила $17 млн. за фойерверки за Ким Ир Сен

8175
Северна Корея похарчила $17 млн. за фойерверки за Ким Ир Сен
Специално за празника от Китай са били внесени 200 тона фойерверки

Северна Корея е похарчила близо 17 млн. долара за фойерверки по случай стогодишнината от рождението на Ким Ир Сен. Това е близо три пъти повече в сравнение с ежегодните илюминации по повод рождения ден на „бащата на нацията”, съобщава южнокорейският вестник „Чосон илбо”.

Изданието напомня, че празничните фойерверки са започнали в неделя в 20.00 часа в Пхенян и са продължили около час. Илюминациите са били съпроводени от „Песните на генерал Ким Ир Сен”.

Юга призова Севера да се откаже от ядрените и ракетни цели

Южнокорейският президент Ли Мюн-Бак призова Северна Корея да изостави ядрената си и ракетна програма. Ли предупреди, че оръжейното със...

Специално за празника от Китай са били внесени 200 тона фойерверки. Освен за празничната заря Северна Корея е похарчила 850 милиона долара за неуспешното изстрелване на ракета, 820 милиона долара за реконструкция на сгради в Пхенян и още около 39 милиона долара са отишли за поставянето на нови гигантски статуи на Ким Ир Сен.

В същото време стана ясно, че Северна Корея няма да допусне инспектори на Международната агенция по атомна енергетика да изследват нейната ядрена програма, предава АФП, позовавайки се на информация от анонимен източник от дипломатическите среди.

Пхенян е заявил, че ще отхвърли предложението за инспектори на МААЕ, след като САЩ отказаха да предоставят хранителни помощи на страната, във връзка с ракетния пуск.

САЩ вече разглеждат въпроса за увеличаване на санкциите върху Северна Корея, заяви днес представителят на Държавния департамент на САЩ, Марк Тонър, цитиран от РИА Новости.

Пхенян показа нова ракета по време на военен парад

Северна Корея показа нова ракета по време на военен парад в Пхенян, предаде РИА Новости. Военни експерти от Япония и Южна Корея ком...

Миналия петък Северна Корея направи опит да изстреля балистическа ракета със спътник, но в първите минути от полета си ракетата се развали във въздуха, а отломките й паднаха в морето. САЩ осъдиха изстрелването и заявиха,че прекратяват хранителните доставки за Пхенян.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com