Скандал с турски учебници, осмиващи исторически личности немюсюлмани

30438
Скандал с турски учебници, осмиващи исторически личности немюсюлмани

Учителска организация в Турция настоя да бъдат иззети серия учебници, осмиващи исторически фигури, които не са мюсюлмани. Учебниците са били раздадени в няколко училища в Истанбул през миналия месец, предаде АФП.

„В учебниците има фрази, които не са научни, а антисемитски, антиарменски и унижават християните, нерелигиозните хора и хората с лява философия”, се казва в изявление на учителската организация „Егитим сен”.

Турция е най-големият нарушител на правата на медиите

Мнозинството от журналистите, които в момента се намират в турски затвори, са били изпратени там заради своята професионална дейност,...

„Ние искаме книгите да бъдат иззети и всички отговорни трябва да бъдат наказани за това, че са ги дали в ръцете на десетгодишни деца”, посочва представителят на организацията Мехмет Айдоган.

В учебниците Алберт Айнщайн е описан като „мърляво и кално дете”, което ходи босо и обича да яде сапун, въпреки че „през тези години от Гестапо са правели сапун от евреите”.

Чарлз Дарвин е описан като „скрит евреин, който е мразел големия си нос” и е прекарал 20 години в доказателства на теорията си за еволюцията, въпреки че е знаел, че лъже сам себе си. Зигмунд Фройд е описан като „баща на перверзници”, а Дядо Коледа, според авторите, трябва да бъде съден за взлом.

Редактор: Десислава Ушатова

Давутоглу: Да превърнем Балканите в мирна зона

Балканските държави сами трябва да намерят общи решения за техните проблеми. Това каза турският министър на външните работи Ахмет Дав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com