Сноудън напусна летището в Москва

11022
Сноудън напусна летището в Москва

Издирваният от САЩ за шпионаж Едуард Сноудън е напуснал транзитната зона на летище "Шерметиево" в Москва в 14.00 часа руско време, предадоха световните агенции. Бившият служител на ЦРУ е получил документи, с които може официално да стъпи на руска земя.

"Току-що му предадох документите от Руската федерална миграционна служба. Те му позволяват да напусне летището", съобщи руският адвокат на Сноудън Анатолий Кучерена, цитиран от агенция Интерфакс, предаде БГНЕС.

Над половината руснаци одобряват Сноудън

Над половината руснаци одобряват действията на бившия служител на американското разузнаване Едуард Сноудън, показва анкета на центъра...

Сноудън получава временно убежище в Русия за една година.  

Американският министър на правосъдието Ерик Холдър увери Москва, че ако предаде бившия служител на ЦРУ на САЩ, той няма да получи смъртна присъда. Въпреки това руските власти остават категорични, че няма да екстрадират Сноудън. Вчера бащата на американеца посъветва сина си да остане в Русия, тъй като почти няма вероятност да получи справедлив процес в родината си.

В САЩ Сноудън е обвинен в неразрешено разгласяване на секретна информация, засягащо националната сигурност, както и за кражба на собственост, принадлежаща на американското правителство.

Едуард Сноудън прекара месец на московското летище. Той пристигна там от Хонконг, след като огласи пред медиите данни за секретна програма на американското правителство, чрез която то е проследявало телефонни и интернет комуникации по целия свят. Според редица експерти ако ситуацията около бившия сътрудник на американските служби за сигурност не се разреши скоро, това ще предизвика сериозен срив в отношенията между САЩ и Русия.

ФБР искало бащата на Сноудън да убеди сина си да се върне

Федералното бюро за разследване (ФБР) САЩ безуспешно се е опитвало да организира пътуване до Москва на бащата на бившия консултант на Ц...

Присъди

Преди ден бившият редник Брадли Манинг, който издаде секретна информация от военните и дипломатически регистри на САЩ на сайта „Уикилийкс”, бе осъден на 136 години затвор. Той бе признат за виновен по 19 обвинения, но не и за подпомагане на врага, което щеше да му донесе доживотна присъда. Манинг обаче има право на обжалване и предсрочно освобождаване.

Междувременно популярността на бившия военен расте. След като стана ясно, че името му се обмисля за кандидатура за Нобелова награда, се оказа, че за него ще бъде заснет и биографичен филм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com