Споразумение за Португалия – мисия невъзможна?

3934
Споразумение за Португалия – мисия невъзможна?

Политическата криза в Португалия продължава, а изглежда, че е малко вероятно днес да бъде постигнато споразумение между трите партии, които по искане на президента преговарят за пакт „за национално спасение”, който трябва да гарантира успеха на сключения през май 2011 година спасителен план.

Разговорите между Социалдемократическата партия на премиера Педро Пасуш Коелю, нейния коалиционен партньор, консервативната партия CDS-PP, и Социалистическата партия (СП), продължават и днес при най-голяма поверителност, без да става ясно какъв може да е следващият етап.

В неделя вечерта всяка партия публикува еднотипно комюнике, с което обяви, че трите политически сили са сили дали срок от една седмица, за да постигнат споразумение за „национално спасение”, за което президентът Анибал Каваку Силва призова.

И трите партии участваха в подписването на спасителната помощ на стойност 78 милиарда евро, която Португалия получи през май 2011 година в замяна на изготвянето на рестриктивна програма и реформи.

Социалистическата партия, която бе на власт, когато помощният план бе поискан, се дистанцира недвусмислено от програмата, критикувайки премиера, че е надхвърлил изискванията на тройката кредитори – МВФ, ЕЦБ и ЕК, което в крайна сметка е довело до драстично влошаване на рецесията и безработицата.

Участието на Социалистическата партия в преговорите срещна остри критики от страна на крайната левица. Опасявайки се от изолация, СП заяви, че ще подкрепи вота на недоверие, който ще внесе срещу правителството крайнолявата партия и който трябва да бъде гласуван в четвъртък. Това решение изненада анализаторите.

Шизофрения ли е това?

„СП ще подкрепи вота на недоверие, който има за цел да свали правителството, но в същото време договаря компромис за „национално спасение”, който предвижда избори през юни 2014 година. Шизофрения ли е това? Май така изглежда”, пише португалският вестник „Диарио економико”. „Всеки път става все по-ясно, че СП ще направи всичко, за да може преговорите с другите партии да имат един-единствен резултат – огромен провал”, анализира още вестникът.

И наистина, хората не виждат как социалистите могат да подкрепят правителството, чиято оставка те непрестанно искат и чиято рестриктивна програма смятат за прекалено тежка, като призовават за мерки за икономически растеж и заетост.

След безпрецедентни увеличения на данъците, съкращаване на заплатите и пенсиите, правителството обмисля държавна реформа с цел намаляване на публичните разходи с 4,7 милиарда евро. Реформата трябва да бъде представена на кредиторите, които заради политическата криза се съгласиха да отложат за края на август следващия одит, който трябваше да започне този понеделник.

Президентът на страната все пак предложи предсрочни парламентарни избори през юни 2014 година, тоест след края на спасителния план – предложение, което СП може да приеме, въпреки че досега настояваше вотът да се състои още сега.

В същото време, изглежда малко вероятно двете десни партии, които са на власт от 2011 година, да приемат животът на коалицията им да се скъси с една година. По време на парламентарен дебат миналия петък премиерът даде ясно да се разбере, че възнамерява да завърши мандата си, който изтича през юни 2015 година.

Интересите на левицата и на десницата изглеждат толкова различни, че споразумението за „национално спасение” изглежда като „мисия невъзможна”.

„Какво точно споразумение е може да бъде постигнато, след като различията са толкова големи”, пише ежедневникът „Публико”, като добавя: „Засега никоя партия не иска да бъде обвинена, че не желае диалог. Но дали това е достатъчно?”.

АФП

Кризата в Португалия няма да доведе до криза в еврозоната

"Не вярвам, че политическата криза, през която минава Португалия, ще доведе до нова криза в еврозоната", заяви германският финансов мин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com