Стивън Хокинг бойкотира израелска конференция заради Палестина

7949
Стивън Хокинг бойкотира израелска конференция заради Палестина

Британският учен Стивън Хокинг се отказа от участието си в конференцията, чийто домакин е израелският президент Шимон Перес, с което се присъедини към групата академици, обявили бойкот на еврейската държава, съобщиха организаторите на събитието, предаде БГНЕС.

"Хокинг се присъедини към академичния бойкот на Израел и се отказа от конференцията на тема "С лице към бъдещето 2013, под егидата на президента Перес"", посочиха организаторите в комюнике.

Британският комитет в подкрепа на университетите в Палестина, който стои зад кампанията на академиците и се противопоставя на окупацията на палестинските територии, допълни, че Хокинг взел решение да наблюдава бойкота и по тази причина "отхвърлил поканата".

"Това е независимо решение, основано на знанията му за Палестина и на единодушната позиция и съвети на познатите му тук", отбеляза Комитетът на сайта си.

Университетът Кеймбридж, където Хокинг работи от 1962 г., потвърди новината, но подчерта, че решението му се дължи на здравословни проблеми.

"Професорът няма да присъства на конференцията в Израел през юни по здравословни причини. Лекарите му го посъветваха да не лети".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com