Страховита влакова катастрофа в Канада взе човешки жертви и се превръща в екологичен проблем

14565
Страховита влакова катастрофа в Канада взе човешки жертви и се превръща в екологичен проблем

Около 100 000 литра суров петрол от вагоните цистерни на товарен влак, които експлодираха в малкото канадско градче Лак Мегантик, са се изсипали в река Шодиер, предаде БГНЕС. Петролът може да достигне до по-голямата река Сен Лоран, опасяват се властите.

"В момента количеството петрол, което се наблюдава в реката, е около 100 000 литра", каза говорител на квебекския министър на околната среда. Всички ресурси са мобилизирани, за да се ограничи максимално количеството, което може да достигне река Сан Лоран. Въпрос на часове е петролът да се излее в реката, която свързва Големите езера с Атлантическия океан, каза говорителят Ерик Кардинал. Центърът на Лак Мегантик бе опустошен в нощта срещу събота от гигантска експлозия на композиция от 72 влакови цистерни със суров петрол на американската жп компания The Montreal, Maine&Atlantic (MMA).

Композицията дерайлира и експлодира в центъра на градчето. За момента не са известни причините за експлозията и последвалия пожар. При инцидента загинаха най-малко 13 души по последни данни, а най-малко 50 са липсващи, каза на пресконференция говорителят на квебекската служба за сигурност Беноа Ришар. След като пожарникарите успяха да изгасят пожара, който експлозията предизвика, следователи успяха да започнат работа в райони, които до момента бяха недостъпни.

Чудовищният пожар се е издигал на 300 метра в небето през първите часове. Той е унищожил центъра на това малко туристическо градче с 6 000 жители. Огънят е бил особено силен и това затруднява задачата на следователите да открият какво е предизвикало тази ужасна катастрофа.

Снимка: Архив

Кметът на Монреал бе арестуван за корупция

Само осем месеца след като предишният управник на Монреал подаде оставка във връзка с корупционен скандал, настоящият кмет на града Май...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com