Съдят най-голямата банка в САЩ за машинации

4496
Съдят най-голямата банка в САЩ за машинации

Прокуратурата в американския щат Ню Йорк подаде иск срещу най-голямата банка в САЩ JPMorgan Chase, в който обвини придобитата от финансовата институция през 2008 г. банка Bear Stearns в мошеничество с ипотечни кредити, пише вестник “Ню Йорк таймс”, цитиран от БЛИЦ.
Машинациите са били извършвани, по данни на следствието, в периода от 2005 до 2007 г. На инвеститорите са били продавани ценни книжа, базирани на ипотеки, вероятността за дефолт по които е била много голяма. При това купувачите са били въвеждани в заблуждение, защото на тях са им били съобщавани неверни данни за качеството на заемите. В резултат инвеститорите са загубили 22,5 милиарда долара.

Това е първият иск, заведен в рамките на дейността на създадената от президента на САЩ Барак Обама комисия за разследване на злоупотребите в банковата сфера, които като резултат доведоха до кризата от 2008 г.

Представител на JPMorgan Chase подчерта, че описаните в иска машинации се отнасят към период, когато банката все още не е притежавала Bear Stearns. Той добави, че JPMorgan Chase ще се защити в съда.

Редактор: Ая Косарова

МВФ: Кризата иде от еврозоната и САЩ

Несигурността около финансовата криза на еврозоната и т.нар. фискална скала в Съединените щати са причините за изоставането на светов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com