Сърбите в Северно Косово свикват референдум въпреки натиска на Белград

3268
Сърбите в Северно Косово свикват референдум въпреки натиска на Белград

Въпреки несъгласието на официален Белград и международната общност, четири общини в Северно Косово с предимно сръбско население решиха да свикат днес и утре референдум, на който гражданите да отговорят на въпроса "Приемате ли институциите на така наречената република Косово, установена в Прищина?", съобщават информационните агенции.

Гражданите в общините Зубин поток, Звечан и Косовска Митровица ще гласуват и двата дни, а в община Лепосавич - само на 15 февруари. Резултатите от референдума ще бъдат оповестени на 19 февруари, съобщава ТАНЮГ.

Косово и Албания категорично против промяна на границите

Албанският премиер Сали Бериша и ръководителят на косовската делегация в преговорите с властите в Белград Едита Тахири категорично се...

В северната (сръбска) част на град Косовска Митровица са разлепени плакати с призив гражданите да излязат на референдум и да гласуват с "Не". Отпечатани са 35 000 бюлетини, съобщи за АФП Любомир Радович, член на местната избирателна комисия.

Референдумът ще започне два дни преди четвъртата годишнина от провъзгласяването от косовските албанци на независимостта на Косово на 17 февруари 2008 г. Косовските сърби, както и Белград, отказват да признаят тази независимост. От населението на Косово от 2 милиона жители сърбите в момента са около 120 000 души, като над 40 000 от тях живеят в северната част, граничеща със Сърбия. Кметът на сръбската част на Косовска Митровица Кръстимир Патич посочи пред АФП, че този референдум ще покаже, че сърбите в Северно Косово не желаят да участват в институциите на Прищина.

Техните лидери се опасяват, че Белград ще се откаже накрая от Косово под натиска на ЕС. Белград и Прищина участват от март в диалог под егидата на ЕС и бяха сключени няколко споразумения, целящи решаване на ежедневните проблеми на сръбските граждани и на косовските албанци.

Напредъкът в отношенията между Сърбия и Косово е от решаващо значение за ЕС за продължаването на процеса на евроинтеграция на Белград. БТА

Тадич: Подялбата на Косово е невъзможна

Моята задача е да убедя международните сили, че планът ми за Косово е реален, защото подялбата на Косово е невъзможна, предаде БГНЕС. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com