Косово и Албания категорично против промяна на границите

4608
Косово и Албания категорично против промяна на границите

Албанският премиер Сали Бериша и ръководителят на косовската делегация в преговорите с властите в Белград Едита Тахири категорично се противопоставиха на опитите за промяна на границите на Балканите, предаде БГНЕС.

Двамата се обявиха срещу промяната на границите в региона и премахването на паралелните структури в Косово. Тахири информира Бериша за хода на преговорите между Белград и Прищина, които се водят с посредничеството на Европейския съюз /ЕС/, предаде АТА.

"Бериша и Тахири смятат, че премахването на паралелните структури е необходимото условие за постигането на напредък в преговорите между Белград и Прищина", се казва в официалното съобщение след срещата.

"Зачитането на сегашните граници в южната част на Балканите е в интерес на целия регион", се казва още в документа, цитиран от АТА.

В същото време косовският премиер Хашим Тачи категорично се противопостави на даването на специален статут на северната част на Косово.

"Поздравявам готовността за признаването на Косово на еднакъв принцип от всички, защото Косово е едно цяло, независима и изцяло суверенна държава. Няма да има специален или автономен статут за нито една етническа общност, включително и за част от територията на Косово", каза Тачи след разговор с представителя на Европейския съюз Самуел Жбогар.

От своя страна, Жбогар призова властите в Прищина да положат повече усилия за прилагането на законите. Той обеща подкрепа за решаването на проблемите в северната част на Косово.

"Тук съм, за да чуя какви са потребностите и очакванията от Косово, за да може Брюксел да излезе с конкретни предложения към правителството за реформите в диалога между Прищина и Белград, но и за северната част. Ние искаме да сме приятели с правителството, за да може Косово да върви напред, а това означава – бъдеще в ЕС", заяви Жбогар, цитиран от вестник "Експерс". По-късно той се срещна и с президента на Косово Атифете Яхяга.

Тадич: Подялбата на Косово е невъзможна

Моята задача е да убедя международните сили, че планът ми за Косово е реален, защото подялбата на Косово е невъзможна, предаде БГНЕС. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com