Тадич готов да стане премиер

3211
Тадич готов да стане премиер

Досегашният сръбски президент Борис Тадич прие да бъде номиниран за премиер на страната, предаде БГНЕС.

"Готов съм да стана премиер, ако коалиционните партньори приемат програмата и целите на правителството ми". Това каза Борис Тадич, цитиран от "Вечерне новости". "Готов съм да ръководя кабинет, в който членовете му няма да се правят, че не са част от него при първата трудност. В следващата година и половина правителството ще бъде изправено пред много трудности. Гражданите на Сърбия много добре разбират това нещо. Подобно е положението с всички правителства в Европа. И поради тази причина няма и много желаещи за поста министър-председател... Всички разбират, че премиерското място никак няма да бъде приятно", каза още Тадич. Той уточни, че ще води преговори за съставяне на кабинет със Социалистическата партия на Ивица Дачич. Тадич подчертава, че няма да прави коалиция с партията на Томислав Николич. На въпроса "дали в изборната нощ е постъпил хитро като е казал, че няма да става премиер", Тадич отговори: Казах това, което мислех в онзи момент.

Миналата неделя Тадич загуби на втория тур от президентските избори срещу кандидата на Сръбската прогресивна партия /СПП/Томислав Николич. Тадич, който е и лидер на Демократическата партия /ДП/, ще трябва да получи мандат от Николич за съставяне на новото правителство в Белград.

Заседанието на председателството на ДП започна около 19.00 часа българско време. В него освен Тадич участваха още и Драган Джилас, Марко Джуришич, Оливер Дулич, Драган Шутанович, Ружица Джинджич, Йелена Триван, Душан Петрович, Драголюб Мичунович и Божидар Джелич. В заседанието участваха и коалиционните партньори на ДП лидерът на СДПС Расим Ляич и ръководителят на ЛСВ Ненад Чанак.

В първото си изявление след загубата на президентските избори Тадич категорично отхвърли вероятността да стане министър-председател. През изминалите дни основният коалиционнен партньор на ДП Сръбската социалистическа партия /ССП/ многократно призова за спазване на постигнатото споразумение между двете формация след парламентарните избори от 6-ти май тази година.

Според сръбската преса Тадич ще се обяви за категорична борба срещу корупцията, организираната престъпност и повишаването на жизнения стандарт.

За утре е предвидена и първата среща между Борис Тадич и Томислав Николич. Двамата трябва да обсъдят датата и начина на предаването на президентските правомощия.

Припомняме, че на парламентарните избори на 6-ти май СПП получи 24.04%, ДП-22.11%, ССП-14.53%, Демократическата партия на Сърбия на Воислав Кощуница-7%, Либерално-демократическата партия на Чедомир Йованович - 6.52%, Партията на регионите на Младжан Динкич -5.49%.

В 250-местния парламент Сръбска прогресивна партия има 73 мандата, Демократическата коалиция на Тадич 67, а блокът на Ивица Дачич с 44 места.

Редактор: Ая Косарова

Тадич става премиер?

Лидерът на Демократическата партия (ДП) на Сърбия Борис Тадич заяви след загубата на президентските избори, че няма да бъде премиер н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com