Траян Бъсеску регистрира партия

4902
Траян Бъсеску регистрира партия

Румънският президент Траян Бъсеску ще регистрира фондацията си "Народно движение" като партия. Според румънската преса новата формация ще бъде основен конкурент на опозиционната Демократично-либерална партия. Доказателство за това е, че Еуджен Томак подаде оставка от Демократично-либерална партия /ДЛП/ миналия петък и ще бъде временен председател на новата формация до първия й конгрес, съобщава вестник "Путеря", като отбелязва, че още двама парламентаристи и 22 кметове от ДЛП са обявили, че преминават в новата партия.

Вестник "Ромъния либера" отбелязва, че движението ще бъде регистрирано като партия близо две години след лансирането на проекта и че през това време, макар и без юридическа форма и изявени лидери, формацията е успяла да привлече голям брой демократ-либерали, недоволни от ръководството на лидера Василе Блага, предаде КРОСС.

Фондация Народно движение бе представена официално на 7 април на пресконференция, като неин председател беше Мариан Преда, декан на Факултета по социология на Букурещкия университет. Фондацията бе лансирана от няколко съветника на президента Бъсеску, сред които Кристиан Дяконеску, Даниел Фунериу и Себастиан Лазарою. Едната от дъщерите на Бъсеску - Йоана, пък регистрира Народно движение като запазена марка още миналата година. Оттогава в румънските медии периодично се спекулираше, че това ще бъде новата партия на президента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com