Украйна изгуби своя контрол върху износа на газ на "Газпром"

6567
Украйна изгуби своя контрол върху износа на газ на "Газпром"

Украйна, която някога контролираше две трети от транзита на руски газ за страните от бившия СССР, вече поема по-малко от половината поток, посочи Агенцията за газова информация, която се позовава на данните на руските и европейските диспечери, предаде Интерфакс.

Ако през първото тримесечие на 2011 г. Украйна осигуряваше 63% от транзита, то през първото тримесечие на 2012 г. този показател бе 56%, а през четвъртото тримесечие – 55%.

Тимошенко обяви гражданско неподчинение

Бившата украинска премиерка Юлия Тимошенко започна "гражданско неподчинение", като отказва да се върне в болничната си стая като прот...

През 2012 г. набираше обороти пуснатият в експлоатация „Северен поток”. „Газпром” стана 100-процентов акционер в „Белтрансгаз”. Затова през цялата година се провеждаше поетапна работа по прехвърляне на транзитните потоци от украинския коридор към „Северен поток” и газопровода Ямал-Европа.

От началото на 2013 г. „Газпром” поднесе на украинските колеги нов „подарък” – от 1 януари използването на украинските тръбопроводи се съкрати с още 18%, в сравнение с последните десет дни на предишната година. В резултат сумарният дял на украинския транзит в руския износ на газ след първите десет дни на януари 2013 г. падна до ниво от 42%.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com