Украйна забрани износа на пшеница

5427
Украйна забрани износа на пшеница

След като няколко седмици неофициално се говореше за евентуална забрана на износа на пшеница от Украйна заради лошата реколта, най-после новината бе потвърдена. Киев ще забрани експорта от 15 ноември, за да намали ценовия удар върху вътрешния пазар. Международните информационни агенции цитират министъра на земеделието в страната Микола Присажнюк, който е казал, че забраната ще влезе в сила от 15 ноември, предаде БЛИЦ.

През тази година добивите в страната силно намаляха, а редица търговци предпочетоха да продават в чужбина заради по-добрите цени. Решението в детайли ще бъде ясно в следващите дни, когато ще се публикува официалната заповед, но то вече получи критики на международно ниво.

Брюксел призова Украйна да не спира износа на зърно

Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош призова Украйна да избегне приемането на мерки, които рискуват ...

Агенция Reuters цитира предупреждения от Египет - един от големите световни вносители на зърно, че Украйна рискува да намали доверието в себе си на международните пазари. Групата GASG oт Египет, която има подписани сделки за внос на жито от Украйна до края на ноември, е съобщила, че очаква да разбере дали забраната за износ ще важи и за вече подписани договори.

Номани Номани, заместник-председател на GASC, коментира, че Киев трябва внимателно да обмисля всяка забрана за износ на пшеница, преди тя да се изпълнява, за да се запази доверието към нея като глобален доставчик на пшеница.

Подобен ход вероятно ще ограничи предлагането в региона и ще повиши цените, макар че първите реакции на борсите бяха умерени. Първите промени бяха за поскъпване под 1%, като анализатори коментират, че причината е във факта, че забраната за износ е била очаквана от пазара.

На борсата в Чикаго един бушел (приблизително 32 кг) пшеница с доставка през декември се продаваше за 8.7 долара, което е ръст от 0.4 на сто. Увеличение има и на борсата в Париж, където цената за тон пшеница с доставка ноември достигна 264.7 евро, или с 0.5% ръст.

Украйна: Изтокът е за властта, Западът - за опозицията

С приближаването на парламентарните избори в неделя Украйна продължава да е разделена на две: Изтокът гласува за управляващата прорус...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com