В "православно" Скопие има 15 църкви и... 27 джамии

36681
В "православно" Скопие има 15 църкви и... 27 джамии

От Ислямската религиозна общност в Македония обявиха, че в столицата Скопие, независимо че има 27 джамии и само 15 църкви, броят на ислямските религиозни храмове е незначителен и препоръчаха всяка община в столицата да има свой молитвен дом. Това пише днес в електронното си издание "Нова Македония", предаде КРОСС.

Според авторите на материала и МПЦ не е доволна от броя на църквите в Скопие, поради което от висшия православен клир предлагат властите да отпуснат повече места за издигане на религиозни храмове.

Един от новите молитвени центрове, които ще изникнат в станалия прословут напоследък квартал Чаир, ще бъде джамия. Местните власти са отпуснали място на улица "Павел Илич", но православните в квартала недоволстват, тъй като в района им има вече действащ мюсюлмански храм.

Според ръководството на Ислямската религиозна общност заради малкия капацитет на сградите, почти цяло лято вярващите извършват молитвите си навън, но през зимата това няма да бъде възможно и затова предлагат за в бъдеще във всяка община да бъде отпуснато по едно място за издигане на молитвени домове. По техните думи такива вече са "крайно необходими" в района на "Аеродрум", "Гьорче Петров" и "Бутел".

Редактор: Ая Косарова

В Македония: България се излага със страха си от македонските ръкописи

София иска Брюксел да забрани средновековни ръкописи да се наричат македонски, предаде телевизия Канал 5. Българското Министерство на в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com