В Румъния започнаха консултациите за нов премиер

3830
В Румъния започнаха консултациите за нов премиер

Румънският президент Траян Бъсеску започна консултации с политическите партии за определяне на новия премиер. Опонентът му социалдемократ Виктор Понта е фаворит след голямата победа на лявоцентристката партия на изборите, предаде БГНЕС.

Социално-либералният съюз, коалиция, съставена от социалдемократи, либерали и малката Консервативна партия, спечели изборите на 9 декември с близо 60% от гласовете на избирателите. "Смятам, че няма никаква дилема, никакво съмнение. Не съществува друго логично и демократично решение" освен това да изберем Виктор Понта за премиер, заяви председателят на Сената и съпредседател на Социално-либералния съюз Крин Антонеску преди началото на разговорите.

Дясноцентристкият президент даде да се разбере по време на предизборната кампания, че може да не избере повторно Понта за премиер, дори в случай на победа на Социално-либералния съюз. Бъсеску обвинява Понта, когото определя като митоман, че проявява двойствено говорене относно европейското бъдеще на Румъния – проевропейско в чужбина и по-националистическо в страната.

Но мнозинството политически анализатори считат, че отказ на президента да номинира Понта ще съставлява "злоупотреба с власт", която ще потопи Румъния, втората най-бедна държава членка в ЕС, в нова криза след проблемите през лятото, коментира Франс прес. Социално-либералният съюз, който е на власт от май, опита да свали Бъссеку. ЕС и САЩ остро критикуваха посегателството върху правовата държава. Бъсеску спаси поста си, заради недостатъчно участие на референдума за свалянето му от власт. Това стана въпреки, че седем милиона души гласуваха за оттеглянето му.

Румъния, която е най-младият член на ЕС, се възстановява трудно от тежката рецесия, която преживя през 2009 и 2010 г. Тя е подложена на наблюдение от МВФ и ЕС в рамките на превантивно финансово споразумение.

Редактор: Десислава Ушатова

Убедителна победа, неясно бъдеще

Повечето от румънците не проявиха интерес към парламентарните избори на 9 декември. Резултатът беше очакван. Алиансът от либерали и с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com