В Турция била възможна Кюрдска пролет

5246
В Турция била възможна Кюрдска пролет

Провалът на Турция и Кюрдската работническа партия (ПКК) да сложат мирен край на продължилия 27 години конфликт може да доведе до въстание на кюрдски младежи, недоволни и от двете страни, подобно на Арабската пролет, заяви братът на намиращия се в затвора лидер на ПКК Абдуллах Йоджалан, предаде Ройтерс.

Продължаващите сражения в Югоизточна Турция станаха причина за смъртта на над 40 000 души и разселването на много повече, и хвърлиха сянка върху имиджа на Турция, която иска да се представи като лидер на демокрацията и стабилността в Близкия изток и да се присъедини към Европейския съюз.

След като Турция залови лидера на ПКК Абдуллах Йоджалан през 1999 г., ПКК обяви няколко едностранни примирия, но всички те бяха игнорирани от Анкара, която заедно със САЩ и ЕС смята ПКК за терористична организация.

Междувременно, Турция експулсира холандски дипломат, който се оказал агент на холандското разузнаване, изпратен в страната, за да събира информация за кюрдските организации.

Според холандския в."Фолкскрант", турските власти са експулсирали агента, който преди шест години бил нает от холандските тайни служби и чието име се пази в тайна.

Вестникът твърди също, че турското правителство е обвинило холандското ръководство, че оказва косвено подкрепа за Кюрдската работническа партия (ПКК) чрез граждански организации. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com