Военна подготовка по... чужди традиции

7312
Военна подготовка по... чужди традиции

Хората по принцип си приличат. Само че навиците им са различни. Който обаче не познава чуждите привички, култура, традиции, лесно може да изпадне не само в неловко положение, но понякога и в много сериозна беда.

Чувствителност, разбиране на чуждите културни и религиозни традиции - от наличието на подобни качества понякога зависи например оцеляването на германските войници, изпратени в някой регион на конфликти и войни. Ето защо подготовката им трябва да включва обучение по "междукултурна компетентност".

През октомври един логистичен баталион, разположен край Потсдам, ще поеме отговорност за снабдяването на германските войски в Афганистан. Той ще се грижи войниците да разполагат с достатъчно оръжия, муниции и бензин, а повредените транспортни средства бързо да бъдат ремонтирани. Войниците ще се учат обаче и как трябва да се държат, когато са поканени на обяд в някое афганистанско село и как да реагират, когато някой местен полицейски началник реши да демонстрира близост с германците, движейки се по пазарния площад ръка за ръка с някого от тях.

По кагебейски: Протестите в Русия

Кремъл намери нов начин за справяне с неудобните - класифицира ги като "чужди агенти". Русия трябва да бъде назована най-сетне с исти...

Тънкостите на дружелюбното общуване

Държането на ръце между мъже в Германия се смята за израз на хомосексуалност. В Афганистан обаче евентуалното издърпване на ръката би се изтълкувало като обида и акт на враждебност. Има и други тънкости, които войниците трябва да познават: например, че докато седят на пода, трябва да внимават, подметките на обувките им да не са насочени срещу домакина.

"Междукултурна компетентност" - така се наричат семинарите, през които преминават всички германски военослужещи, без значение дали става дума за полковници или обикновени войници и то независимо дали ги очаква мисия в чужбина. Целта е военнослужещите да проявяват по-голямо внимание и чувствителност по време на общуването си с представители на други култури и религии. В брошура на Бундесвера този проблем е наречен "генерално предизвикателство за цялото общество". Пък и няма начин човек да знае прекалено много за една страна, от която може и да не се завърне жив.

Компетентността предпазва от грешки

САЩ: 11 милиарда долара за тайни

11 милиарда долара, и то само за една година - толкова е струвало на американския данъкоплатец опазването на държавните тайни през 20...

Затова военнослужещите слушат лекции по история, култура, икономика, но и външна политика, че дори и религия. Учат ги например, че в Афганистан не се гледа с добро око на хора, които открито носят разпятието - смята се , че това е израз на желание за мисиониране. Говори се и по някои парливи теми като икономическите интереси на западните страни в съответния регион - например строежа на петролопроводи и гарантирането на достъп до суровинните източници. Преди време бившият германски президент Хорст Кьолер беше силно атакуван заради това, че призна наличието на "оправдани икономически интереси на Германия в Афганистан".  Тъкмо подобни дискусионни въпроси, така смятат офицерите от Бундесвера, в никакъв случай не бива да липсват от политическите занятия на армията.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com