Вулкан изригва на Камчатка, трусове в региона

12514
Вулкан изригва на Камчатка, трусове в региона

На руския полуостров Камчатка започна да изригва най-високият в Европа и Азия действащ вулкан – Ключевская, предаде БГНЕС.

През нощта срещу понеделник над върха е забелязана светлина от изхвърлена лава. Всеки момент може да започне изхвърляне на пепел на височина до 6 хиляди метра над морското равнище, очаква се появяване на лава по склоновета на вулкана, съобщава ИТАР-ТАСС, като цитира ръководителката на камчатската група за реагиране на вулканични изригвания Олга Гирина.

Последното изригване на гиганта е наблюдавано от септември 2009 до декември 2010 г. През юни 2012 г. вулканът започна отново да се събужда.

Кодът за опасност предупреждава въздухоплавателните компании за риска от вулканична пепел и вулканични газове край планината.

Ключевская е на 360 километра на север – североизток от Петропавловск-Камчатск. Най-близкото селище е на 30 километра оттам. Височината на конуса е 4750 метра над морското равнище.

Причината вулканът да бъде наблюдаван денонощно са характерните за него потоци разтопена лава по склоновете и мощните облаци от пепел, които достигат 12 километра височина, съобщи ИТАР-ТАСС.

Съобщението за изригването на вулкана беше вече направено, когато бяха регистрирани два силни труса на около 100 километра южно от Петропавловск-Камчатск с магнтитуд 6,1 и 5,5. Трусовете бяха регистрирани около 20 минути след 4 часа българско време и на дълбочина от 40 километра.

Редактор: Десислава Ушатова

-45 на Камчатка

Температурите на полуостров Камчатка, в руския Далечен изток, паднаха до 45 градуса по Целзий под нулата, предаде ИТАР-ТАСС, като се по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com