Заляхме Германия с гастарбайтери

7756
Заляхме Германия с гастарбайтери

С 90% е нараснал броят на българските сезонни работници в Германия през 2011 спрямо 2010 година, съобщи пред БНР д-р Тинка Троева, трудово аташе в посолството ни в Берлин, предаде БГНЕС.

Тя уточни, че в рамките на една календарна година сънародниците ни могат да се трудят 6 месеца без разрешение за работа.

"Това включва и групата на ниско квалифицираните работници. До 31 декември 2011 година бяхме в условията на задължително изискване за разрешение за работа и за сезонните работници. Сега вече това не е така. Те могат сами и директно да се договарят с германските работодатели в областта на ресторантьорство, хотелиерство, селско стопанство, горско стопанство - областите на сезонната заетост", обясни Троева.

Германският съюз на синдикатите и КНСБ и КТ "Подкрепа" подписаха в Берлин първото по рода си в Европейския съюз споразумение за защита на синдикалните права на сезонни работници. Българите, работещи на срочен договор в Германия, ще ползват пълна защита наравно с местните служители. Така се избягва експлоатацията им и възможността да не им се плащат пълните осигуровки.

Подписването на договора стана в рамките на провеждаща се в Берлин конференция за справедлива трудова мобилност.

Французите: Германия иска да доминира в Европа

Мнозинството французи смятат, че Германия иска да се превърне в доминираща сила в Европа, показва обществено допитване, цитирано от ге...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com