Започва процесът срещу Ратко Младич

4286
Започва процесът срещу Ратко Младич

Съдебният процес по делото на бившия командващ армията на босненските сърби генерал Ратко Младич, когото Международният трибунал за бивша Югославия обвинява във военни престъпления по време на конфликта в Босна и Херцеговина между 1992 и 1995 г., започва днес в Хага, предаде БГНЕС.

Делото срещу 69-годишния Младич, обвиняван по 19 точки в геноцид, престъпления против човечеството и нарушаване на законите и обичаите, по които се води война, ще стане един от най-значимите процеси в 20-годишната история на хагския трибунал.

Младич командваше армията на Република Сръбска в Босна и Херцеговина през 90-те години на миналия век и беше една от ключовите фигури на босненския конфликт. След повдигането на обвинения срещу него, той 16 години се укриваше от международното правосъдие.

Според съобщението на сайта на трибунала, процесът над Младич ще започне днес сутринта с встъпителна реч на представителя на обвинението. В навечерието на процеса председателят на трибунала отклони искането на защитата за отвод на съдията Алфонс Ори, а изслушванията да се отложат за по-късно време.

Властите в Сърбия арестуваха Младич на 26 май миналата година и след няколко дни го предадоха на Хага. Генералът застана за първи път пред трибунала на 3 юни 2011 година. Заради отказа да говори по повод на отправените му обвинения, съдията записа в протокола, че той не се признава за виновен.

Първоначалните планове бяха да се пристъпи към съдебни действия на 27 март, но датата бе променена, за да се даде на страните допълнително време за подготовка. Краткия срок не устройваше адвокатите на Младич, които нееднократно искаха отлагане на процеса до октомври, за да изучат всички материали по делото, получени от прокуратурата. Всички искания на защитата бяха отхвърлени от съда.

Първите свидетели по делото на Младич ще говорят на 29 май. Прокуратурата планира да призова 410 свидетели, от които 158, както се очаква, ще се явят в съдебната зала.

Освен това обвинението има намерение да представи около 28 хиляди улики. Според оценката на специалистите, около 200 часа ще са нужни само за съобщаването на всички доказателства за вината на Младич.

В обвинителния акт се твърди, че силите под командването на Ратко Младич са извършили геноцид, убивайки повече от седем хиляди мъже и момчета мюсюлмани в Сребреница през юли 1995 година. Обсадата на Сребреница и последвалите масови разстрели на мъжкото население на града са смятани за един от най-кървавите епизоди от войната в Босна и Херцеговина.

Младич е обвиняван и за артилерийски и снайперистки обстрел на босненската столица Сараево, в резултат на които са пострадали /загинали и ранени/ хиляди мирни жители.

В обвинителния акт за съучастници се посочват бившият президент на Република Сръбска Радован Караджич, бившият председател на парламента на босненските сърби Момчило Краишник, бившата президентка на Република Сръбска Биляна Плавшич и генералите Станислав Галич и Радислав Кръстич. Всички те в различни години получиха от трибунала присъди, а процесът над Караджич тече и в момента.

Редактор: Десислава Ушатова

Процесът срещу Ратко Младич започва на 16 май

Съдебният процес срещу бившия военачалник на босненските сърби генерал Ратко Младич в Международния трибунал за бивша Югославия (МТБЮ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com