Защо Барак Обама пристигна в Израел?

7552
Защо Барак Обама пристигна в Израел?

Визитата на американския президент Барак Обама в Израел е важно събитие в обществено-политическия живот на страната. Целта на посещението е да демонстрира дълбоката връзка на САЩ с еврейската държава и завинаги да премахне появилите се в миналото подозрения за това, че ръководителят на американската администрация преднамерено игнорира визитата в Израел.

Подобно посещение би могло да възроди надеждата за възобновяване на преговорния процес за мирно разрешаване на палестинско-израелския конфликт. Но в ситуация, когато Обама предварително предупреждава, че на визитата му не трябва да се възлагат особени надежди и че не носи нов мирен план в Ерусалим и Рамала, то трябва да имаш много голямо въображение, за да си помислиш, че може да бъде постигнат някакъв пробив в преговорния процес. Освен това американският президент е посрещнат от новото израелско правителство, което изцяло се състои от крайнодесни и умерено десни политици.

В какво се състои основният проблем и опасност на визитата на американския лидер? Израелското правителство и общество може да сметнат, че вежливия тон на президента на САЩ и липсата на непосредствена заплаха за американски натиск върху Ерусалим, е освобождаване на Израел от необходимостта да проявява инициатива в държавно-политическата сфера.

Подобни изводи може да нанесат сериозни вреди на държавата и нейните граждани. Обама и САЩ не са конфликтна страна в противопоставянето между палестинците и израелците. Не президентът на САЩ ще трябва да живее в страна, която променя своя облик в резултат на незаконна окупация и изолация от страна на международната общност. Нетаняху е прав когато казва, че на скалата на приоритетите на американското правителство израелските проблеми невинаги заемат основно място. Интересите на Израел и САЩ също невинаги съвпадат. За това Вашингтон неведнъж е напомнял на Ерусалим. САЩ не може да се стремят към мирното решение повече от страните в конфликта. Но именно тази нерешителност, която Вашингтон до момента проявяваше по въпроса, убедително показва, че единствената страна, която може да инициира подновяването на преговорния процес, е Израел. Формулата на тези преговори е отдавна известна – две държави за два народа.

Обама може и е длъжен да обясни на израелското ръководство по какъв начин продължаването на окупацията ще оказва негативно влияние на отношенията между двете държави. Той е задължен да обясни, че продължаването на окупацията нанася щети на интересите на САЩ в региона, отслабва подкрепата за Израел от страна на американското общество. Именно това е мисията на американския президент. От своя страна премиерът Нетаняху не може да се ограничи с общи изявления „за мира”. Именно негова е отговорността за подновяване на преговорите с палестинското ръководство.

Аарец

Нетаняху подкрепя формулата "две държави за два народа"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху потвърди, че неговата страна продължава да подкрепя решение за "две държави за два народа", пред...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com