Доминацията на латиносите на Мондиала е въпрос на страст

8280
Доминацията на латиносите на Мондиала е въпрос на страст

Лукас Подолски показа завидно самочувствие след победата срещу САЩ в Ресифе.

"Играем добре, така че южноамериканците въобще не ме притесняват", каза Полди.

Колумбия се закани да спечели Световното

Националният отбор на Колумбия има нужната класа, за да спечели Световното първенство по футбол, а футболистите не се страхуват от пред...

Приказките му не са лоши, но на игрището се вижда друго. Отборите от Латинска Америка мачкат наред. 7 от общо 9 тима от Южна и Централна Америка се класираха на 1/8-финалите. Нито азиатци, нито африканци са успявали да го направят. Дори аутсайдерът Коста Рика излезе от групата си, и то без загуба.

- Убедителни сме заради отдаденост, отборен дух, тактика и готовност да тичаме колкото трябва - каза защитникът на Коста Рика и немския Майнц 05 Хуниор Диас. - В нашия отбор всеки знае едно: Можем да бием всеки!

Според Диас не е никаква изненада, че Уругвай, Чили, Коста Рика и всички останали са се класирали напред.

- Светът не ни обръщаше внимание. Но всички отбори играха прекрасно в квалификациите - твърди Диас.

Само 6 от общо 13 европейски отбори пък се класираха за 1/8-финалите. Отпадна световният шампион Испания, бившият такъв Италия, Англия, 4-ия в ранглистата на ФИФА Португалия. Въпросът е: това само временно изригване на отборите от Латинска Америка ли е, или така ще бъде и в бъдеще?

Оби Микел: Жиру ме удари с лакът, реферът видя, но не реагира (ФОТО)

Полузащитникът на Нигерия Джон Оби Микел изрази недоволството си от американския рефер на двубоя с Франция Марк Гайгер, който не е заче...

- Тези отбори се възползват от климатичните условия тук, с които ние, европейците, не сме свикнали - каза треньорът на Германия Льов, който визираше температурите над 30 градуса и високата влажност на въздуха.

- Условията наистина са тежки - съгласен е световният шампион с Германия от 1990 г. Пиер Литбарски - Южноамериканците успяват, защото играят със страст, която липсва при европейците.

След групите човекът с най-много пробягани километри е чилиецът Марсело Диас - 37 км в три мача. Но силата в краката е само една част от успеха. Тези отбори играят прекрасно на контраатака. Освен това трябва да минат много трудна квалификация в Южна Америка.

- Квалификацията при нас е като война - казва бившата звезда на Бразилия Кака. - 10 отбора се борят за 4 места.

Факт е, че и във всеки отбор от Южна Америка има основен играч, който е звезда в клубен тим в Европа. Алексис Санчес (Чили) е в Барселона, Хамес Родригес (Колумбия) е в Монако. Голяма част от сънародниците им също играят в Европа.

Нигерийски национал заменя Ето'О в Челси

Челси намери следващия си звезден нападател на световното първенство в Бразилия. "Сините" от Лондон са готови да платят 15 милиона паун...

Дали Германия може да разбие доминацията на латиносите? Малко вероятно. Статистиката показва, че европейски отбор никога не е печелил световно, провеждано в Южна или Северна Америка. Все пак световният шампион Олаф Тон вярва, че Германия може да успее.

- Германия има нужните качества, психическата сила и опита - каза Тон.

Факт е, че такъв опит липсва на отборите от Латинска Америка. Последната титла на Бразилия е от 2002 г., на Аржентина - от 1986 г.

Андреас Хаслауер, Франк Лемкул

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com