Холандия спечели войната на нерви в театъра на Ван Гаал

8057
Холандия спечели войната на нерви в театъра на Ван Гаал

"Това е ненормално", каза Тим Крул, след като влезе в 120-ата минута, за да покаже невероятните си способности в четвъртфинала срещу Коста Рика. "Седиш си на пейката цял мач и изведнъж се оказва, че трябва да влизаш за дузпите. Не знам какво да кажа".

Наистина, не е нормално! Цялото внимание сега е насочено към решението на Луис ван Гаал да смени Яспер Силесен, който пази отлично в редовното време и продълженията, с вратар, чиито последни игрови минути са от преди два месеца. Ван Гаал изглежда като гений, защото планът проработи, но какво ли го очакваше, ако Холандия беше паднала? Наистина уменията на Крул при дузпите не впечатляват. Той има 2 от 20 спасени за пет сезона с екипа на "Нюкасъл". В решението на Ван Гаал има нещо друго освен статистика. "Просто ги психирах", каза Крул след срещата, "Опитвах се да направя всичко възможно, без да ставам твърде агресивен. Исках да вляза в умовете им. Гледах внимателно дузпите им срещу Гърция, изучавах ги и им казах в очите, че знам отлично къде ще стрелят. Така ги изнервях. Май проработи".

Клуиверт: Как ще спрем Меси? А те как ще спрат Робен?

Помощник-треньорът на Холандия Патрик Клуиверт демонстрира оптимизъм преди полуфиналния сблъсък на световното първенство между "лалета...

Крул разказа откъде му хрумнала идеята. "Случи се веднъж срещу "Челси", когато Франк Лампард трябваше да ми бие дузпа. Отидох и казах, че знам къде ще стреля. Спасих удара му".

Все пак: отиде ли Крул твърде далеч? Това не бяха странните движения на Брус Гробелар или Йежи Дудек. Това си беше откровена агресия в лицата на съперниците. Има линия между мъжката игра и обикновената измама. И Крул откровено пофлиртува около тази линия. Вратарят се изправяше в лицето на всеки един от изпълнителите и не само го гледаше криво, но пилеше нервите му с подвиквания, че знае отлично в кой ъгъл ще бие. Дори след като Гонзалес му вкара, Крул не спря да крещи, че не е бил излъган при удара. Може би точно тук Тим попрескочи границата на доброто поведение: все едно Гонзалес беше направил нещо неспортсменско, вкарвайки дузпата. Но е факт, че Крул позна всички ъгли, като дори при успешните за Коста Рика удари пръстите му бяха близо до топката. И то не защото използваше тактиката на Питър Шилтън на изчакване до последната стотна. Крул хвана и петте пъти правилната посока. Дали е добър инстинкт, брилянтна подготовка или старомодната игра на умове, е въпрос на интерпретация. Факт - странните му действия имаха ефект.

Просто холандецът взимаше аванс в играта на нерви. Според старото клише и без това напрежението е в този, който стреля, тъй като от вратаря не се очаква да спаси на всяка цена. Страхотните нерви бяха изписани върху лицето на всички изпълнители, дори на Робин Ван Перси, който има репутацията на хладнокръвен стрелец. Често обаче грешката идва с пристъпването на едно старо и златно правило: "Избери си ъгъл и не променяй решението си в последния момент". Може би не всеки от костариканците е знаел къде точно ще стреля от дузпите. Но след като 193-сантиметров холандец ръмжи отсреща, че знае какви ги мислиш, започва да се прокрадва съмнението. Знае ли наистина? Блъфира ли? Пробва ли ме? Твърде лесно ли тялото издава мислите ми? Дали е най-добре да се придържам към оригиналния план, или трябва да го сменям?

Появят ли се подобни въпроси в главата на дузпаджия, дори и той да не смени замисъла, може да се стигне до фаталната грешка. Вярно, изпълненията на Руис и Умана не бяха върхът като сила и посока, за да направят от Крул Лев Яшин или от Ван Гаал някакъв невиждан гений. Вярно е и друго - великолепният вратар на Коста Рика Кейлор Навас опита същите номера, като приближи играчите на Холандия и опита да ги разсейва. Не беше толкова агресивен, но подходът е един и същ. Просто номерата на Крул се оказаха по-ефективни. Ако Холандия беше загубила при дузпите, щеше ли някой да повдигне на въпрос държанието на Тим. Едва ли. Дузпите са въпрос на психика. Иначе нямаше толкова брилянтни футболисти да изпускат в най-важния момент. Спомнете си Баджо, Барези, Платини, Донадони, Шевченко, Джерард, Трезеге, Де Бур.

Робен: Срещу Коста Рика играх като ръгбист

Полузащитникът на Холандия Ариен Робен заяви, че е уморен от обвиненията, че играе симулативно. Както е известно, в осминафиналния мач ...

Всички те имат пропуски при дузпите на световно първенство.

В случая обаче големият трик беше стартиран от Ван Гаал със смяната на вратарите, която издигна Крул в образа на велик спасител на дузпи. Самият Тим продължи номера, човъркайки в главите на костариканците. Да, Крул натисна докрай бариерата на спортсменството и феърплея. Но не я счупи. Просто извлече полза от цялата война на нерви, като участва в страхотния театър на Ван Гаал.

"The Guardian"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com