Франция - "Марсилезата" отново ще звучи гордо, тимът е готов за голямото завръщане

16694
Франция - "Марсилезата" отново ще звучи гордо, тимът е готов за голямото завръщане

Неусетно изминаха 16 години от първия и единствен триумф на Франция на световни първенства. За феновете на "петлите" останаха само спомените за великото поколение на Зинедин Зидан и компания, след като наследниците им трупат провал след провал. Върхът бе преди 4 години в Южна Африка, когато Франция отпадна позорно още в групата си. Същото се случи и през 2002 г., но за сметка на това през 2006 г. французите стигнаха финал, който загубиха от Италия. Така историята е красноречива - Франция редува тотален провал с много силно световно първенство. Ако я следваме, то би трябвало хората на Дидие Дешан да изригнат по бразилските терени. Още по-важна от традицията е класата - а "петлите" притежават и нея. Така въпреки че мнозина не слагат Франция в сметките, реалността е друга. Worldcup2014.actualno.com ви представя фаворита в група Е (и не само) - Франция.

Франция стигна дъното през 2010 г., при това съвсем очаквано, на базата на треньорските качества, или по скоро липсата на такива, на Раймон Доменек. Тимът бе раздиран от скандали и не се виждаше как ще се вдигне бързо от преживяния шок. Френската федерация намери решението на проблемите в лицето на Лоран Блан, който напусна през 2012 г. и избран да продължи поетата посока бе Дидие Дешан. Направено бе задължителното подмладяване, което е нож с две остриета. Пътят на възстановяване бе бавен и Франция не се класира лесно на Мондиала в Бразилия. Тимът трябваше да премине през бараж срещу Украйна, който се превърна в истинска драма. Украинците спечелиха у дома с 2:0 и вече се виждаха по бразилските терени, но Франция отвърна на "Сент Дени" с категоричното 3:0 и не позволи нов кошмар, подобен на българския от 1993 г. Традиционно откакто Мишел Платини оглави УЕФА, към французите имаше известни съдийски реверанси във важния втори мач, но и играчите на Дешан направиха всичко по силите си за да се класират. Неутралният зрител трябва да е доволен. Тази Франция има какво да покаже.

За да тръгне тимът нагоре сериозна роля има селекционерът Дидие Дешан. Бившият дефанзивен халф не е сред най-уважаваните имена в бранша, тъй като му липсва големия трофей в кариерата. През 2004 г. начело на Монако той загуби финала в Шампионската лига срещу Порто на Жозе Моуриньо, но самото класиране за него бе сериозен успех. Такъв е и титлата на Франция с Марсилия през 2010 г. Дешан има във визитката си още четири купи на Лигата във Франция, както и промоция с Ювентус в Серия А. Начело на Франция напоследък той използва схема 4-3-3, след като доскоро залагаше на 4-2-3-1. Причината за промяната е Самир Насри. Играчът на Манчестър Сити не се представя на нужното ниво с екипа на Франция и Дешан демонстрира характер, като не се поколеба да го извади от състава за Мондиала. Решението предизвика много коментари, но показа едно - за Дешан отборът е приоритет и няма да прави компромис с никого в името на успеха.

На вратата на Франция Дешан разчита на капитана Уго Лорис. Ако е във форма, вратарят на Тотнъм е сред солидните на този пост в Европа. Лорис обаче все още не е изчистил играта си от досадни грешки и не е ясно в кой момент отново ще се пропука. От играта му до голяма степен ще зависи колко далеч може да стигне Франция в турнира. Заместник на Лорис е стражът на Сент Етиен Стефан Руфие. 27-годишният играч направи много силен сезон с "лес вертс" и прикова вниманието. Отличава се се със стабилна игра при високите топки, добър рефлекс и вдъхва стабилност на вратата. Третият страж е Микаел Ландро, който предвид напредналата си футболна възраст едва ли ще запише участие в Бразилия.

Респектиращата класа на французите си проличава още сред защитниците. В центъра на отбраната Доменек вкара свежа кръв, което не бе толкова трудно решение, предвид "бижутата" с която разполага тимът. Така за място в центъра на защитата  ще се конкурират трима от най-перспективните играчи на този пост в цяла Европа - Рафаел Варан, Мамаду Сако и Елаким Мангала. Високи, добре сложени, но същевременно технични - това е профилът им, който гарантира модерната визия на френската защита. Четвъртият кандидат е играчът на Арсенал Лоран Косчелни, който също е нелоша алтернатива. На левия бек фаворит изглежда Патрис Евра, но играчът на Манчестър Юнайтед е далеч от върховата си форма и по-далновидният избор би бил Лукас Дине. Дешан все пак вероятно ще заложи на опита, но не трябва да забравя, че именно ветераните са в основата на последните големи провали на френския тим. На десния бек Дешан разчита на Бакари Саня, който има още какво да покаже, ако бързо разреши бъдещето си и подпише с нов клуб, след като стана ясно, че напуска Арсенал. Другият в списъка на Дешан на този пост е Матьо Дебюши от Нюкасъл, също качествен играч, наложил се в най-равностойното първенство - Премиършип.

В халфовата линия на Франция също няма празно. Схемата 4-3-3 има своите особености, като най-важен е централният халф в нея. Е, Дешан може да спи спокойно, на сцената излиза Пол Погба. В топ 3 на най-добрите млади играчи в Европа, тъмнокожият състезател на Ювентус се справя еднакво добре както в офанзивен, така и в дефанзивен план и е способен да бъде истинският лидер и мотор на отбора си. Подобен профил притежава Муса Сисоко и евентуална липса на Погба няма да се отрази толкова осезаемо на "петлите". В зависимост от мача и търсения резултат Дешан може да пуска в игра по-дефанзивните Рио Мавуба и Блейс Матуиди или "творците" Йоан Кабай и Клемент Грение.

В атака две места са сигурни - на върха е Карим Бензема, подпомаган от Франк Рибери. Другият по-раздвижен играч в тройката напред може да е както Антоан Гризман, така и Матьо Валбуена. И двамата са способни да държат непрекъснато нащрек противниковата защита и да избухнат във всеки един момент. При нужда може да бъде пуснат втори чист нападател - Оливие Жиру или Лоик Реми - сериозни бойци в перфектна футболна възраст.

Бързият поглед върху играчите, с които разполага тази Франция, показва класа, която малко отбори на този форум притежават. Големият въпрос е дали тези играчи са способни да бъдат лидери и да издържат на напрежението в труден момент. Дали ще бъдат не просто големи таланти, а реализирани таланти. При всички положения обаче тази Франция може да се цели много високо и 1/8-финал или 1/4-финал би трябвало да се счита за провал. Въпреки изявленията на Дешан, който засега го играе "умряла лисица". Това първенство е определящо и за неговата кариера, в която вече няма място за симпатични провали.

Заради Мишел Платини или просто късмет, но Франция имаше уникален шанс при жребия. От трета урна "петлите" попаднаха в група с Швейцария, Еквадор И хондурас. Спечелването и е задължително, а след това каквото сабя покаже. Тази на французите на този етап е сред най-добре наточените.

Съставът на Франция:

вратари: Уго Лорис (Тотнъм), Микаел Ландро (Бастия), Стефан Руфие (Сент Етиен)

защитници: Матийо Дебюши (Нюкасъл), Люка Дин (Пари Сен Жермен), Патрис Евра (Манчестър Юнайтед), Елаким Мангала (Порто), Лоран Кошчиелни (Арсенал), Бакари Саня (Арсенал), Мамаду Сако (Ливърпул), Рафаел Варан (Реал Мадрид)

халфове: Йоан Кабай (Пари Сен Жермен), Клемен Грение (Олимпик Лион), Блейс Матуиди (Пари Сен Жермен), Рио Антонио Мавуба (Лил), Пол Погба (Ювентус), Муса Сисоко (Нюкасъл), Матийо Валбуена (Олимпик Марсилия)

нападатели: Карим Бензема (Реал Мадрид), Оливие Жиру (Арсенал), Антоан Гризман (Реал Сосиедад), Лоик Реми (Куинс Парк Рейнджърс), Франк Рибери (Байерн Мюнхен)


Програмата на Франция:

Група E: Швейцария, Еквадор, Франция, Хондурас

15 юни, 22.00 ч. Франция – Хондурас, Ещадио Бейра-Рио, Порто Алегре

20 юни, 22.00 ч. Швейцария – Франция, Арена Фонте Нова, Салвадор

25 юни, 23.00 ч. Еквадор – Франция, Ещадио до Маракана, Рио де Жанейро

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com