Португалия - един Роналдо не стига за да скрие проблема в гръбнака

15376
Португалия - един Роналдо не стига за да скрие проблема в гръбнака
Снимка: Getty Images/Guliver

Известният подем в португалския футбол е факт едва през последните години. Може би малцина от вас знаят, но до 2002 г. португалците са се класирали само на две световни първенства в историята. Въпреки хегемонията на Бенфика и наличието на футболист като Еузебио. Днес, водени от друга голяма звезда - Кристиано Роналдо, "мореплавателите" започват участието си на 20-ото световно първенство. Представяме ви един от фаворитите в група G - Португалия.

Португалия завърши на второ място квалификационната си група след лидера Русия и се наложи да мине през плейофите. Там, благодарение на гения на Кристиано Роналдо, португалците отстраниха Швеция на Златан Ибрахимович с общ резултат 4:2. Точно заради носителя на "Златната топка" Португалия замина с големи надежди за Бразилия. Идеята е този път тимът да излезе от традиционната си позиция на вечно симпатичния губещ.

Голям плюс за тимът е, че в "страната на кафето" ще се чувства като у дома си. Двете нации говорят един език и бразилците вече заявиха, че ще подкрепят момчетата на Пауло Бенто.

Селекционерът на Португалия постигна нелоши резултати начело на Спортинг (Лисабон) и през 2010 г. оглави националната гарнитура. Той изведе тима до полуфиналите на Европейското през 2012 г., където загуби нещастно от бъдещия шампион Испания след изпълнение на дузпи. През годините Бенто е показал качества, които да го наредят до най-добрите млади специалисти в професията. Сега е моментът за неговото голямо първенство. Едно е сигурно - Португалия ще е сред най-атрактивните тимове на това първенство. Проблемът е, че така голям шампионат не се печели. И Бенто трябва да научи своите когато трябва да се бранят умело. А това е трудно при изповядваната от него схема 4-3-3. При това с офанзивни халф-бекове като Фабио Коентрао и Жоао Перейра. И липса на качествен подчертано дефанзивен халф.

На вратата Бенто разполага с трима сравнително равностойни играчи - Руй Патрисио, Едуардо и Бето. Последният направи силен сезон с клубния си тим Севиля и се намира в отлична форма. По всяка вероятност обаче титуляр ще е Патрисио, с когото Бенто работи дълги години в Спортинг. 26-годишният вратар бе смятан за един от най-големите таланти в Европа на този пост, но до този момент така и не успя да осъществи голям изходящ трансфер. Това първенство е шансът му отново да блесне и да даде нов тласък на кариерата си.

Централната двойка защитници на Португалия от дълги години е съставена от опитните Пепе и Бруно Алвеш. Двама играчи с нелоши качества, но само толкова. Особено притеснителен е Бруно Алвеш, който вече на 32 години се състезава в турското първенство и не е играч за тежките мачове в Бразилия. Още по-лошото за Пауло Бенто е, че просто няма алтернатива. И ако по периферията си този тим разполага с отлични играчи, то в централните зони определено отстъпва. Потвърждение за класата по крилата е Фабио Коентрао. На левия халф-бек отново ще се разчита най-вече да тормози противниковите защити. Ако успява да покрива и зоната си в дефанзивен план, то ще е безценен. Същото се отнася за Жоао Перейра отдясно, който поне играе повече с мисъл за защитата.

Централният проблем на Португалия продължава в халфовата линия. Там от решаващо значение ще е представянето на Мигел Велосо. Неговата роля е на централния човек в халфовата линия в схемата 4-3-3, който е от фундаментално значение. За справка на този пост Франция разчита на Пол Погба. Само че Велосо е далеч от класата на тъмнокожия играч. И това може да се окаже сериозен проблем. Мигел няма нито класата, нито характера, да носи подобна отговорност. Това че стигна до украйнското първенство и Динамо (Киев) е потвърждение. Особено проблемна е играта на Велосо в дефанзивен план. Там той не стъпва достатъчно стабилно и твърдо и често се оставя да бъде лесно преодолян. Което в толкова офанзивен тим като португалския може да се окаже пагубно. Подкрепа на Велосо трябва да бъдат Раул Мейрелеш и Жоао Моутиньо. Играчът на Фенербахче със сигурност ще е сред най-колоритните на Мондиала, но това не е достатъчно. Моутиньо ще е една идея по-офанзивният играч в тройката, но подобно на останалите няма характера да поеме отговорност във важен момент и това може да се окаже проблем.

Да решават мачовете на португалците ще се разчита на звездите в атака. За Кристиано Роналдо няма нужда кой знае колко да се говори. Класата на носителя на "Златната топка" е безспорна, но единственото, което му липсва в кариерата, подобно на Лионел Меси, е големият успех с националния отбор. Сега всички погледи са приковани към Роналдо, но световно първенство се печели с качествен колектив, а не с качествена индивидуалност. А за жалост около Роналдо в атака го няма големия нападател. Впрочем в последните десетилетия никога не го е имало. Затова на тази позиция ще трябва да гледаме Уго Алмейда или Хелдер Пощига. И двамата просто нямат нужната класа да водят атаката на тим, претендент за световната титла. По-обнадеждаващо е положението отдясно, където играе Луиш Нани. Качествата му са налице, но Нани направи посредствен сезон с Манчестър Юнайтед, където игра малко.

Като цяло Португалия отново е приятен, но не и печеливш тим. Малките неща, тънките моменти ще определят дали този тим има сили за нещо по-голямо. За жалост през последните първенства точно в тези моменти Португалия поддава. И този път няма предпоставки да бъде различно.

СЪСТАВЪТ НА ПОРТУГАЛИЯ:

- вратари: Бето (Севиля), Едуардо (Брага), Руи Патрисио (Спортинг);

- защитници: Андре Алмейда (Бенфика), Бруно Алвеш (Фенербахче), Фабио Коентрао (Реал Мадрид), Жоао Перейра (Валенсия), Нето (Зенит), Пепе (Реал Мадрид), Рикардо Коща (Валенсия);

- халфове: Жоао Моутиньо (Монако), Мигел Велосо (Динамо Киев), Раул Мейрелеш (Фенербахче), Рубен Аморим (Бенфика), Уилям Карвальо (Спортинг);

- нападатели: Кристиано Роналдо (Реал Мадрид), Едер (Брага), Елдер Пощига (Лацио), Уго Алмейда (Бешикташ), Нани (Манчестър Юнайтед)

ПРОГРАМАТА НА ПОРТУГАЛИЯ:

Група G: Германия, Португалия, Ганa, САЩ

16 юни, 19.00 ч. – Германия – Португалия, Арена Фонте Нова, Салвадор

23 юни, 01.00 ч. - САЩ – Португалия, Арена да Амазония, Манаус

26 юни, 19.00 ч. - Португалия – Гана, Ещадио Насионал Мане Гаринча, Бразилия



Германия - Португалия

Труден за прогнозиране мач. Двата отбора са сред претендентите за достигане до заключителната фаза на турнира. Считани са за атрактивни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com