Търсите приятна изненада? Заложете на Колумбия

18937
Търсите приятна изненада? Заложете на Колумбия

След представянето на фаворитите от групите А и B на Мондиала, worldcup2014.actualno.com ще обърне внимание на отборите от група C. Tова е една от групите, в която при жребия не попадна някой от световните грандове и на пръв поглед няма изявен лидер. Но при второ четене нещата се променят. И се оказва, че в групата не просто има фаворит, ами там присъства отбор, който е претендент да се превърне в приятната изненада на целия турнир. Това е селекцията на Колумбия.

Колумбия се класира на Мондиала след като завърши на второ място в зона Южна Америка, на едва две точки от победителя Аржентина.

Преди началото на първенството Колумбия притежава всичко необходимо за да стигне много далеч по бразилските терени. Отборът се радва на изключително поколение, никой не го слага в сметките, първенството е на домашния континент, а групата е повече от поносима - Гърция, Кот'Д'Ивоар и Япония.

В историята си отборът на Колумбия се е класирал на едва четири световни първенства, като в три от тях не успява да прескочи групата. Последното участие е във Франция през 1998 г., когато тимът напуска надпреварата с две равенства и една загуба. Въпреки това Колумбия е традиционна футболна нация, която е дала на играта не един и два суперталанта. Никога в историята обаче толкова силни футболисти не са били в едно поколение, както е сега.

На вратата на Колумбия сигурен титуляр е играчът на Ница Давид Оспина. От една страна той няма сериозна конкуренция, но не това е причината да бъде първи избор на Хосе Пекерман, а безспорната му класа. Оспина притежава отличен рефлекс, играе добре с крака и се справя с високите топки. Негова алтернатива е ветеранът Фарид Мондрагон, който вече е на 42 години и появата му в игра не е желателна предвид сериозната му възраст.

Ако има зона, в която Колумбия не е впечатляваща, то това е отбраната. Отляво на защитата е Хуан Сунига, който се справя отлично в Наполи. Той е типичен ляв бек, който се характеризира със своята пъргавост, техника и демараж. Сунига може успешно да се включва и в атаките на своя тим и това го прави полезен в двете фази на играта. Алтернативата е Пабло Армеро също от Наполи, който е със сходни характеристики, но отстъпва на Сунига. В центъра на защитата проблем може да се окаже напредналата възраст на бившия играч на Атлетико (Мадрид) Луис Переа, както и Марио Йепес. По всяка вероятност само един от тях ще попада в титулярния състав като партньор на Кристиан Сапата от Милан, който притежава нужните умения да е лидер в отбрана. На десния бек е възможно да бъде преквалифициран Пабло Армеро, а другият вариант е Сантяго Ариас от ПСВ, който обаче няма достатъчно опит за подобен форум.

В халфовата линия вече става страшно. Тук Хосе Пекерман има всичко. Поливалентен играч като Фреди Гуарин, който се справя еднакво добре в атака и защита. Борбен дефанзивен халф като Карлос Санчес. Остри и креативни играчи като Хуан Куадрадо, Джеймс Родригес и Хуан Кинтеро. Първите двама са трансферна цел на редица водещи европейски клубове, а Кинтеро тепърва ще блести в Порто. На фланга може да играе и мощният Виктор Ибарбо, който блести по терените на Серия А. Остри, нестандартни, жадни за изява играчи - това са полузащитниците на Колумбия, от които всеки трябва да се страхува. 

Още по-солидно е положението при нападателите. Особено ако Радамел Фалкао се възстанови навреме. Което най-вероятно ще се случи и Мондиала няма да изгуби една от големите си звезди. Битката за партньор на Фалкао ще е жестока. Джаксън Мартинез отдавна блести с екипа на Порто, Карлос Бака е откритието на този сезон в Примера Дивисион, а Луис Муриел е сред най-конвертируемите играчи на Удинезе. По-непознат за европейската публика е Теофило Гутиерес, но това е нападател, който е способен да създаде огромни проблеми на всяка защита. Атаката е демонстрация за профила на целия колумбийски тим - изключително опасен и разнообразен.

Няма да е пресилено, ако този отбор, заедно с Бразилия, бъде определен за надеждата на Южна Америка за нещо голямо у дома. Защо и какви са слабостите на Аржентина и Уругвай, за да не са в този списък, е предмет на следващ коментар.

Проблем за Колумбия може да се окаже... селекционерът Хосе Пекерман. Аржентинецът е ексцентрична личност, която неведнъж през годините е изненадвала с нестандартни решения - например схеми като 4-2-2-2 или 4-4-1-1. Въпросът е до каква степен Пекерман ще позволи на младите играчи на Колумбия да демонстрират уменията си и няма да ги подчини на прагматична тактика.

Колумбия започва кампанията срещу Гърция, след това предстоят сблъсъци срещу Кот'Д'Ивоар и Япония. Тези три отбора няма с какво да уплашат колумбийците, още повече, че те ще се радват на солидна подкрепа от трибуните. За сметка на по-леката група, трудното идва на осминафинала, където потока определя мач с подгласника в групата на Италия, Англия и Уругвай. Въпреки това и тук няма повод за притеснения. С играчите, които притежава, Колумбия не може да се плаши от никой. И ще стигне далеч. Бъдете сигурни.

Мачове:

Група C: Колумбия, Гърция, Кот д’Ивоар, Япония

14 юни, 19.00 ч. Колумбия – Гърция, Ещадио Минейрао, Бело Оризонте

19 юни, 19.00 ч. Колумбия – Кот д’Ивоар, Ещадио Насионал Мане Гаринча, Бразилия

24 юни, 23.00 ч. Япония – Колумбия, Арена Пантанал, Куяба

Съставът на Колумбия:

Вратари – Давид Оспина (Ница), Фарид Мондрагон (Депортиво Кали), Камило Варгас (Санта Фе)

Защитници: Марио Йепес (Аталанта), Акивалдо Москера (Америка де Мексико), Кристиан Сапата (Милан), Луис Амаранто Переа (Крус Асул), Карлос Валдес (Сан Лоренсо), Едер Алварес Баланта (Ривър Плейт), Сантиаго Ариас (ПСВ Айндховен), Камило Сунига (Наполи) и Пабло Армеро (Уест Хем)

Халфове – Карлос Санчес (Елче), Фреди Гуарин (Интер), Абел Агилар (Тулуза), Елкин Сото (Майнц 05), Алдо Леао Рамирес (Морелия), Хуан Фернандо Кинтеро (Порто), Джеймс Родригес (Монако), Макнели Торес (Ал Шабаб), Хуан Куадрадо (Фиорентина), Едуин Валенсия (Флуминензе), Александер Мехиа (Насионал);

Нападатели – Радамел Фалкао (Монако), Карлос Бака (Севиля), Адриан Рамос (Херта Берлин), Луис Муриел (Удинезе), Теофило Гутиерес (Ривър Плейт), Джаксън Мартинес (Порто) и Виктор Ибарбо (Каляри)

Ще играе ли Фалкао в Бразилия - отговорът утре

Днес голмайсторът на Колумбия Радамел Фалкао пристига в родината си, за да се подложи на медицински тестове утре, които да дадат яснота...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com