Коронавирусът отключва диабет при здрави хора?

11234
Коронавирусът отключва диабет при здрави хора?
Снимка: Getty Images/Guliver

Международно изследване, открива, не само че възрастните хора с диабет, които се срещат с COVID-19, са изложени на много по-висок риск от смърт от болестта, но и че вирусът всъщност може да предизвика появата на диабет при здрави хора.

Изследването, публикувано в The Lancet Diabetes&Endocrinology , установи, че в зависимост от глобалния регион, от 20 до 50 процента от пациентите с диагноза COVID-19 по време на боледуването са имали диабет, предаде czpz.org.

Също така се отбелязва, че рискът от смърт от COVID-19 е до 50% по-висок при хора с диабет, особено при случаи на диабет тип 2 при възрастни.

В Австралия 20% от 752 души, хоспитализирани заради вируса, са имали диабет, както и една трета починалите от COVID-19 до 12 април. Докладът на Lancet е направен от международна група от експерти в областта на диабета. Те са се обединили, за да предоставят насоки и практически препоръки за лечение на диабет за клиницистите както в развитите, така и в развиващите се страни.

Той е написан в съавторство с професора от университета Monash Пол Зиммет AO, от катедрата по диабет, който е и почетен президент на Международната федерация за борба с диабета и съпредседател на група, която съветва федералния министър на здравеопазването относно националната стратегия на правителството за диабет, независима от кризата COVID-19

Професор Зимет казва, че данните подчертават реалните опасности, които COVID-19 създава за хората с диабет, тъй като те са по-податливи на развитие на тежка пневмония и сепсис.

Той казва, че изследването е важно, тъй като обединява това, което в момента е известно по целия свят за въздействието на COVID-19 върху хората с диабет и повишените рискове, с които се сблъскват, като се има предвид, че тази пандемия е много скорошна.

„Данните от епидемиологични наблюдения в региони, силно засегнати от COVID-19 и доклади от Центровете за контрол на заболяванията (CDC) и други национални здравни центрове и болници, показват, че рискът от фатален изход от COVID-19 е до 50 процента по-висок при пациенти с диабет, отколкото при тези, които нямат диабет “, се казва в изследването.

Професор Зимет каза, акцента в това изследване е съсредоточен върху хората с диабет тип 2. Повечето от настоящата информация досега е фокусирана върху тази по-възрастна група. Той отбеляза, че рискът от COVID-19 при млади хора с диабет тип 1 изглежда много по-малък. При условие, че имат достъп до задоволителни здравни грижи и добър контрол над диабета си и добави, че родителите на деца и юноши с диабет тип 1 трябва да бъдат спокойни по този въпрос.

Докладът отбелязва, че "увреждането на β клетки на панкреаса (клетките, които произвеждат инсулин) може да доведе до директно увреждане на функцията на панкреаса."

Покъртително: Лицата на медиците, борещи се с COVID-19 (СНИМКИ)

Според официалните данни, предоставени от университета „Джон Хопкинс” (JHU), към 28 април има общо 3 084 801 потвърдени слу...

„Въпреки че пациентите все още не са изследвани, те предполагат, че диабетът може да бъде не само рисков фактор за тежка форма на заболяване COVID-19, но и че инфекцията може да доведе до причиняване на нов диабет“, се казва в прегледа.

"Потенциалните увреждания на β клетки на панкреаса, причинени от вируса, водещи до дефицит на инсулин, се подкрепят от наблюдението на италиански колеги и съавтори на тези препоръки, които са докладвали чести случаи на тежка диабетна кетоацидоза (ДКА) по време на престоя в болница."

Професор Зимет каза, че в доклада се предлага задължително тестване за диабет при хора с инфекция от COVID-19, за да се установи дали преди това здрави индивиди са развили диабет в резултат на заразяване с вируса.

"Трябва да помислим върху това, всеки, който се разболее от COVID-19, да бъде тестван и за диабет. Пациентите трябва да бъдат тествани в момента, в който се разболеят, тъй като това силно ще повлияе на начина на лечение и крайния резултат.

Според изследването, при пациентите с диабет има повишен риск от тежки усложнения, включително синдром на дихателен дистрес при възрастни и полиорганна недостатъчност, включително на белите дробове, сърцето и бъбреците.

КНСБ иска COVID-19 да бъде призната за професионална болест

„COVID -19 трябва да попадне в Наредбата на опасните болести, което двата синдиката отдавна са поискали. Това дава своите формалн...

Професор Зимет казва, че трябва да се предупредят и здравните специалисти с диабет, които се грижат за пациенти с COVID-19, за им се гарантира защитата, от която се нуждаят, за да предотвратят заразяване с вируса.

Според него консенсусната група отбелязва, че някои подгрупи хора с диабет също могат да изискват специално внимание. Те включват:

• Лица с лош метаболитен (кръвна захар) контрол на диабета си.

• При диабет с усложнения като цяло има висок риск от бъбречна недостатъчност при критично болните от COVID-19.

• Значителен брой лица с диабет тип 2 са с наднормено тегло и това може да доведе до проблеми лечението

ЕС отхвърли твърденията, че е променял доклад за коронавируса заради натиск от Китай

Върховният представител на Европейския съюз за външните работи и политиката в сигурността Жозеп Борел бе поставен под сериозен медиен н...

• Лечението на хора с диабет, които са претърпели бариатрична хирургия за затлъстяване, изисква специално внимание.

• Лица, които са имали трансплантации на панкреас и бъбреци или са на редовна диализа.

• Тези на имуносупресивна терапия за други нарушения и / или кортизон.

• Тези, приемащи определени лекарства за диабет, които могат да повлияят на прогреса, ако са много болни.

• Повечето пациенти с диабет тип 2 имат други компоненти на метаболитния синдром, включително хипертония и високо ниво кръвни липиди (мазнини). Следователно, продължаването с подходящ антихипертензивен и липиден режим при всички тези пациенти е от решаващо значение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учените разкриват мистерията с произхода на древното „дърво на живота“

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com