Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

2576
Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна
Снимка: Getty Images/Guliver

Ново проучване развенчава предишни констатации, че интелигентността на динозаврите е била подобна на тази на приматите, като вместо това установява, че те са почти толкова умни, колкото съвременните крокодили.

От 70-те години на миналия век повечето учени са единодушни, че Тиранозавър рекс е бил почти толкова умен, колкото съвременните влечуги. След това, през 2023 г., проучване на бразилски невролог твърди, че той има когнитивна интелигентност, по-близка до тази на приматите. Възможно ли е този емблематичен динозавър да е бил толкова умен, колкото павиан или дори човек?

Вероятно не, установява ново проучване, публикувано в списание The Anatomical Record. Международният екип от учени потвърди по-старото разбиране, че интелигентността на Тиранозавър рекс вероятно е подобна на тази на крокодил. „Този традиционен възглед вероятно е правилният“, казва авторът Кай Каспар, зоолог от университета Хайнрих Хайне в Дюселдорф в Германия, пред Live Science. Каспар изучава как се развива познанието и различните когнитивни способности между животинските групи.

Как изследват мозъка?

За да изследват биологията на мозъка при отдавна изчезнали животни като динозаври, учените използват ендокаст (вътрешна отливка на кух обект, често се отнася до черепния свод при изследване на развитието на мозъка при хора и други организми) - или калъпи на фосилния череп - за да оценят относителния размер на мозъка и дела на тъканта, която някога е съдържал. При съвременните алигатори и крокодили мозъкът заема само около 30% от черепната кухина. При птици и бозайници е близо до 100%, пише Live Science.

Още: С какви размери е бил най-големият динозавър?

Според Каспар и колегите му това е един от основните проблеми с проучването от 2023 г.: че надценява размера на мозъка на Т-рекс, като приема, че мозъкът изпълва цялата черепна кухина. В новото проучване Каспар и колегите подредиха набора от данни, като стандартизираха оценките на телесната маса и изключиха онези структури в черепа на Т-рекс, които не участват в невронната активност. Но те не можаха да възпроизведат резултатите от проучването от 2023 г. „Стигнахме до много различни резултати“, казва Каспар.

Те оцениха броя на невроните или нервните клетки в мозъка на Т-рекс, използвайки своите нови оценки за обема на мозъка. Откриват, че Т-рекс има между 250 милиона и 1,7 милиарда неврони, подобно на броя при крокодилите. За разлика от това бразилското проучване оценява 3,3 милиарда неврони за Т-рекс, подобни на тези на павианите. Проучването обаче отбелязва, че размерът на мозъка и броят на невроните не са най-добрите показатели за когнитивната интелигентност. Броят на невроните и размерът на мозъка варира значително при различните животни, но не винаги корелира с по-висока компетентност. Например гълъбите имат малък мозък и висока невронна плътност и могат да броят толкова добре, колкото и маймуните с по-голям мозък.

„Броят на невроните не се е доказал като много добър предсказател на интелигентността на съвременните животни. Така че защо да приемаме, че са такива за изчезнали животни?“ казва Каспар. Въпреки че Тиранозавър рекс вероятно е имал интелигентността на крокодил, Каспар казва това да не се смята за по-ниска степен от интелигентността на ниво примат.

Още: Учени доказват: Тиранозавър рекс е страдал от силен зъбобол

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Находка: Откриха тайни помещения под пирамидите

Учените разкриват мистерията с произхода на древното „дърво на живота“

Въглеродният диоксид се увеличава 10 пъти по-бързо, отколкото през последните 50 000 г.

Психичните разстройства са в пряка връзка с насилието в детството

Товарете мозъка си, за да се предпазите от деменция

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com