За проблем с доставките на лекарства и ваксини предупреди СЗО

2335
За проблем с доставките на лекарства и ваксини предупреди СЗО
Снимка: iStock

Световната здравна организация предупреди за евентуални проблеми с доставките на лекарства, ваксини и предпазна екипировка към държавите, засегнати от COVID-19. Латинска Америка е един от най-засегнатите региони в света.

От агенцията към ООН призовават да се разшири капацитетът на въздушния транспорт, за да се облекчи преноса на средствата, нужни за борба с инфекцията. Пол Молинаро, който е шеф на операциите по поддръжка и логистика на СЗО, обяви, че доставките на ваксини в световен мащаб са прекъснати през април. Ако това продължи през май, ще има пропуски в рутинните имунизации и кампании срещу огнища на други болести, предупреди той.

Проф. Стоименова: Виждам, че живеем в държава, в която професор може да бъде обвинен за експертно мнение

В края на миналата седмица една изненадваща за широката публика новина стана факт - прокуратурата потърси наказателна отговорност на пр...

У нас вече започват да се забелязва липса на медикаменти, нужни на хронично болните пациенти, например. Постъпили са вече десетки сигнали. За това алармира и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова. Припомняме, че срещу нея бе повдигнато обвинение от прокуратурата за всяване на паника, а повод са нейни интервюта, в които алармира за недостиг на лекарства у нас. В нейна защита се обявиха колегите и и стартираха петиция. Казусът стигна и до ушите на Европа, след като институциите в ЕС бяха сезирани. Впоследствие наложената на проф. Стоименова гаранция бе отменена.

Заради COVID-19 обаче вече има съществена криза в много сектори. Още в началото на епидемията редица държави се изправиха пред предизвикателство заради липсата на предпазни средства като маски, облекла и ръкавици. Причината е, че най-големият процент от производството е в Китай, откъдето тръгна инфекцията. Цялата страна беше блокирана, което доведе и до остър недостиг на редица стоки на запад.

Световната хранителна програма на ООН също информира за прекъсвания в някои вериги за доставка на храни, което може да доведе до много сериозни проблеми, пишат от “Ройтерс”.

"Видяхме как постепенно спира международната система за въздушен транспорт, от която сме зависими за движението на товари. Сега ние трябва да търсим решение на това", каза Молинаро по време на виртуалния брифинг на ООН от Женева.

Die Welt: В ЕС свършват лекарствата за интензивна терапия

Европейската комисия алармира, че скоро може да свършат медикаментите за лечение на тежко болните пациенти с коронавирус, пише Die Welt...

Обединените арабски емирства са предоставили самолети за транспортиране на доставки от Китай. Те се разпределят през хъб в Дубай. Има и други държави, които са предоставили самолети на ООН.

"Ние непрекъснато апелираме за повече оферти за транспорт на стоки или за превоз на въздушни товари с голяма отстъпка", Пол Молинаро, който е шеф на операциите по поддръжка и логистика на СЗО.

Досега СЗО е успяла да придобие и разпространи 1.1 милиона диагностични теста на нуждаещите се държави. Други 1.5 милиона теста се транспортират в момента. СЗО се възползва от някои преференциални цени и има за цел да осигури 9 милиона теста чрез различни консорциуми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com