Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК временно освободи България от някои изисквания към превозвачите

29 април 2020, 22:00 часа • 3921 прочитания

Европейската комисия(ЕК) временно освободи България от част от изискванията, свързани с работата на превозвачите. Решението идва в отговор на молба от страната ни.

България е поискала да приложи гъвкавост по правилата за управление, сроковете за почивка и почивките по време на работа, отбелязва Комисията.

С днешното решение времето за шофиране се увеличава до 11 часа дневно, съобщи БНР. Максималният период на шофиране, след който трябва да има задължителна почивка от 45 минути, нараства на 5 часа и половина.

Разрешава се също така шофьорите да ползват два последователни намалени периода за почивка от поне 24 часа седмично при определени условия. По-конкретно това е позволено, когато водачът ползва поне 4 почивни периода седмично в продължение на 4 последователни седмици, от които поне два да бъдат редовни седмични периоди за почивка.

Дава се възможност водачът да ползва редовната седмична почивка в кабината, ако тя разполага с подходящи условия за спане и превозното средство е неподвижно. Разрешението важи до 31 май.

Припомняме, че Съветът на ЕС прие на 7 април на писмена процедура спорните промени в пакета "Мобилност“. За да влезе в сила, той трябва само да бъде одобрен от Европейския парламент на второ четене, след което текстовете да бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС.

С промените се предвижда камионите да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата-превозвач, на всеки 8 седмици, а самият шофьор - на 3 или 4 седмици, в зависимост от работния си график. Друго изискване е нормалната седмична почивка на шофьора да е поне 45 часа и да се прекарва извън кабината на камиона. Ако почивката се ползва извън дома, настаняването трябва да е за сметка на работодателя. Осем страни, сред които и България, вече изпратиха писмо до Еврокомисията, с което поискаха пакетът "Мобилност" да бъде отменен. Премиерът Бойко Борисов дори заяви, че заедно с колегите си от тези страни обмисля да заведе колективен иск срещу пакета в Съда на ЕС.

Министърът на транспорта Росен Желязков също каза тогава, че когато законодателните изменения по пакета Мобилност станат факт, България ще заведе дело пред Съда на ЕС: „Заявили сме ясно намерението си, че ще търсим арбитража на съда, защото предложените мерки са непропорционални“, подчерта министърът след срещна с представители на международните превозвачи“

Вижте още:

Джамбазки към председателя на Европейския съвет: Българските шофьори ви спасяват

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 29 април

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес