Курумбашев с ирония без край за пакет "Мобилност": Ген. Новаков съкруши Макрон

3688
Курумбашев с ирония без край за пакет "Мобилност": Ген. Новаков съкруши Макрон
Снимка: Славея Йорданова

Положението за българските превозвачи по отношение на т.нар. пакет "Мобилност" изобщо не е толкова розово, колкото беше представено от евродепутати на управляващите. Това заяви евродепутатът от квотата на БСП Петър Курумбашев.

"Сега виждаме един разгромен Макрон, който лежи и пъшка, а около него една 60-годишна самодива го целува. Генерал Новаков, нанесъл съкрушителен удар на френския президент Еманюел Макрон. Както Криско казва: "Шапка ти свалям", заяви Курумбашев в парламента, визирайки конкретно Андрей Новаков - евродепутат от квотата на ГЕРБ.

Превозвачите пак роптаят - имало ново изискване в пакет "Мобилност", което щяло да ги довърши

Появяват се нови изисквания, които обезсмислят всички наши предложения. Например – на 21 дни превозно средство да има товаро-разт...

Според Курумбашев най-хубавото след обсъжданията на ниво "комисия в ЕП" е, че за превозвачите не се прилага Директивата за командироването на работници. Директивата обаче важала за т.нар. каботаж (бел. ред. - превоз на чужд превозвач само по вътрешна линия).

"По отношение на ползването на почивката в кабината – водачите няма да могат да ползват нито седмичната, нито намалената седмична почивка в кабината – освен ако не са паркирани на паркинги, каквито изобщо не съществуват в Европа. Изредени са около десет изисквания от типа на това да има кухня, маси за пикник, навеси за слънце, определен брой душове и пейки за пикник. Включително има изискването всички тези неща да са построени така, че да са съобразени с пола (gender friendly), което мисля, че е един от най-големите проблеми на международните шофьори", отбеляза иронично Курумбашев.

"Също така има изискване седмичната и намалената седмична почивка да се ползва в хотел или на място, осигурено от работодателя. И това изискване не е в наша полза", каза червеният евродепутат.

"Позитивният момент е, че шофьорите трябва да се връщат или вкъщи, или на място, посочено от тях, което реално им дава правото на избор. Но, от друга страна, беше гласувано правилото, че превозното средство трябва да се връща на всеки три седмици вкъщи. Изискването е камионът да се връща в държавата членка, където е регистриран, като минимум трябва или да натовари, или да разтовари в държавата членка, в която е регистриран. Очевидно камионите са носталгични към своите семейства, не само шофьорите. Очевидно това е една протекционистка мярка, с която искат да накарат нашите шофьори да се връщат, защото ще бъде трудно на шофьора да остане в Западна Европа и да каже на камиона да се прибира сам", продължи Курумбашев.

Борисов и Московски: Имаме пълен успех на предложенията по пакета "Мобилност"

Не съм съгласен с това, че се твърди, че е победен президентът Макрон. По-скоро с разбирането на всички колко е важно, всички бяха на...

По отношение на каботажа: той може да се извършва само в рамките на седем дни, но тези седем дни не могат да се вземат наведнъж, а могат да се вземат на няколко пъти, но не повече от период от 48 часа. И още едно утежняващо условие – каботажът може да се извършва само когато камионът се връща по посока на мястото, откъдето е тръгнал. "Т.е. не може един български камион да отиде и да разтовари в Германия и след това да направи каботаж в Холандия, защото Холандия не е по пътя от Германия към България", поясни Петър Курумбашев.

По думите му друго утежняващо за нашия бизнес обстоятелство са изключително кратките срокове за въвеждане на интелигентния тахограф – между 2022 и 2024 година всички камиони ще бъдат оборудвани по този начин.

"Предстои процедура в Европейския парламент, тъй като това решение на Комисията по транспорт и туризъм (TRAN) може да бъде атакувано от над 76 евродепутати (изискват се над една десета гласовете). И този мандат, гласуван в Комисията по транспорт, може да бъде оспорван чрез гласуване в пленарна зала", добави Курумбашев, който призова за по-голяма умереност в изказванията какво сме постигнали и постигаме в Европейския парламент.

"Особено хубаво да обявяваме резултатите от дадено гласуване, когато самото гласуване е приключило. Франция има три национални катастрофи - загубата при Ватерло, при гола на Емил Костадинов през 1993 година и настоящата трета загуба, която Макрон получи директно от генерал Новаков, който нанесе съкрушителен удар върху френското национално достойнство. Трябва да бъдем внимателни, когато отчитаме победи над Макрон, Путин и Меркел взети заедно, защото сме в обтегнати отношения с нашите колеги по отношение на Пакета за мобилност и всякакви изявления за пълна и окончателна капитулация не помагат по никакъв начин в подобна ситуация", завърши червеният евродепутат.

Обрат в Брюксел: ЕП гласува пакета за мобилност в интерес на българските превозвачи

Обрат в Брюксел – отпаднаха част от текстовете, срещу които българските превозвачи протестираха. Т. нар. пакет „Макрон&rdq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com