Бойко Рашков срещу Иван Гешев: Онче-бонче

15755
Бойко Рашков срещу Иван Гешев: Онче-бонче
Снимка: БГНЕС

Няма как да не признаем – служебният вътрешен министър Бойко Рашков не се отказва и играе сложна игра що се отнася до главния прокурор Иван Гешев. Но това е от тези (политически) игри, които могат да доведат до изключително кардинални промени за държавата.

Играта е изключително психологическа. А Рашков (и хората зад него) очевидно залага на следното – невъзможното днес е вероятно утре. Това е базов принцип в психологията, който залага на следното – чрез упорство идва промяна. В природата това го виждаме например когато една река минава достатъчно дълго време през камъни – камъните отстъпват и се превръщат в пясък. Да не влизам в картината на примери като течаща от тавана вода и какво става с тавана и съответната стена.

Рашков определено влезе в ролята на реката, когато прати сигнал до един от заместниците на Гешев – Борислав Сарафов, да разследва шефа си. По този начин той демонстрира какво представлява институционалната работа. Защото много бързо горещият картоф беше подхвърлен, вместо да бъде направен дори опит за разследване – да каже следствието, че няма основание, защото – едно, две, три, в логическа зависимост и връзка. Вместо това, типично по български, остава усещането, че се крием от бурята.

А в България все още много хора презират и откровено мразят скатаването. И това е психологията, на която Рашков разчита. Тя действа безотказно, исторически е доказано с куп примери – въпросът обаче е във времето.

Как може да се противодейства? Ако преобърнеш негативното, което почват да изпитват хората към теб, в позитивно. В случая с прокуратурата и Иван Гешев това би могло да се случи само ако има конкретни грандиозни резултати в съда. С други думи, трябва да бъде направено нещо изключително. Но не еднократно.

Не виждам никакъв шанс тази прокуратура да го направи. Още повече - тя отказа да каже кой е наблюдаващият прокурор по сигнала на Рашков срещу Гешев. И това при положение, че има изрична съдебна практика, която постановява, че няма причина да не се каже името на прокурора. Когато не се казва с идеята, че трябва да се брани въпросният прокурор, веднага бих попитал - от КОЙ?

Такива вълнички по реката тежат. И ще стават все повече. Иван Гешев сега е непоклатим. Днес. А утре? А вдругиден? След седмица? Месец? Година?

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Синодът има уникален шанс да спечели доверието ни

Автогол! Костадинов даде начален тласък на следващата проруска партия

Тихата смърт на гражданското общество. И неговия отвъден живот

Ако случаят с Нотариуса бъде заметен, това е краят на всички илюзии

Червени линии и "общности": Как да ротираме и шикалкавим успешно

Преговорите за кабинет: Канят ме, мамо, на тежка сватба

След НЕкоалицията ще видим ли и НЕротация?

Странното облекчение при срива на Фейсбук

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com