Да, избори трябват

4622
Да, избори трябват
Снимка: БГНЕС

Да направим всичко възможно да съставим правителство с хора, които направиха всичко възможно да развалят предното. Как Ви се струва - има ли смисъл? И колко пъти трябва да повторим това упражнение, за да ни дойде акълът в главата?

В неделя привечер - понеже неделята е точно ден за такива важни събития, президентът Румен Радев обяви, че ще даде третия мандат за съставяне на правителство на БСП. За неразбралите - това е последен шанс настощият парламент да излъчи правителство и да не ходим пак на избори - за четвърти път за по-малко от 2 години.

Всички от управляващата сега коалиция говорят как не трябва да ходим на избори. Защото има няколко кризи, е отчетливият аргумент. Но той, поне според мен, не издържа.

"Продължаваме промяната" дойде на власт заради заявката, че ще прави промяна. И промяната касае не справянето с поредната криза, а да бъде изградена държава, която ще се справя добре с кризи независимо кой е на власт. Дотук тази промяна още е далеч от практика. Тамън почнаха да се ориентират, тамън взеха да пипат тук-там - например ГКПП Капитан Андреево, и дойде брадвата. Заради Македонияяя, ако още има наивници да го вярват.

Структурната промяна на държавата ни минава през правосъдие. Истинско правосъдие. Писал съм го толкова пъти в различни коментари, че ме болят пръстите. За тази цел следва да си оправим прокуратурата, следствието, полицията и съдилищата. Първото, което следва да се направи, е промяна на съдебния парламент, по-известен като Висш съдебен съвет (ВСС). Не просто смяна на състава, а намаляване на политическото влияние върху него. При сегашните механизми на вземане на решение от ВСС няма начин да се мине без парламентарно представени квоти, което е безумие - при живота на нашите парламенти спокойно във ВСС има политически представители на партии, които отдавна не са в парламента. Така че промяна трябва - обмислена внимателно и закрепена като закон. За тази цел трябва достатъчно силно мнозинство.

В този парламент мнозинство няма. Вероятно и в следващия няма да има, но не можем да знаем какво точно ще има, след като още не се е случило. Знаем обаче какво се случи и ще се случи в този парламент - Слави Трифонов и тези, които само подозираме кои са, ще могат по всяко време да се разкрещят "Македонияяя" и да провалят всичко, което би замирисало на структурна реформа. Президентът също е ясен - с бързането да прави консултации, обявявайки ги 2-3 часа преди провеждането им, с набутването на първия мандат в петък вечер та да се съкрати възможността "Продължаваме промяната" да намери 121 гласа в парламента (стигнаха до 117), с балалайките как сега, видите ли, не можело да има предсрочни избори септември, октомври било най-добре ...

Да, време е за избори. Трябва да се случат докато още всичко е достатъчно прясно. Докато уважаемият мъдър суверен още си спомня горе-долу кой как за пореден път му плю в сурата. И дано тази памет помогне да се направи по-верен избор сега. За да се формира наистина мнозинство, което не е орел, рак, щука и Христо Иванов. Защото е идейно-политическо кощунство БСП и "Демократична България" с член ДСБ да градят основни на нова държава. Би могло, някога - след още 40 години по Моисей, но не е сигурно.

Не се залъгвайте - сегашният избор ще е ключов. Защото ще покаже почват ли да се усещат достатъчно на брой хора накъде ни тикат вкупом мнозинството проксита, които иначе все ни мислят доброто, а всъщност мислят само как да крадат повече, и повече, и повече без никой нищо да може да им каже. Както е яркият модел в една "братска" държава. Така че, ако искаме с Бащица, достатъчно е само да не правим нищо - сега. Но ако искаме демокрация, следва да се борим за нея.

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Случаят Даная или защо моралът е най-важен за едно общество

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com