Гени от светулка и медуза ще накарат елхите да излъчват своя собствена светлина

8903
Гени от светулка и медуза ще накарат елхите да излъчват своя собствена светлина

Традицията за украсяване на коледно дръвче има многовековна история. През XVI век за целта използвали не елха, а ябълка, украсена с лакомства. По-късно била въведена традицията върху клончетата да се закачват цветни топки и играчки. Друг важен атрибут от коледната украса в средата на XIX век станали светлините – първоначално свещи, които по-късно били заменени от гирлянди с премигващи лампички.

Днес за тазгодишните Коледни празници и за предстоящите генните инженери предлагат нещо по-различно – естествена светеща елха, създадена чрез кръстоска на различни видове организми.

Брюксел остана без елха заради мюсюлманите

Брюксел остана без коледна елха, "за да не се накърняват религиозните чувства на мюсюлманите". Както предадоха местни медии, вместо тра...

Идеята е на група генетици от университета Хартфордшир (University of Hertfordshire). Те измислили начин как с помощта на генното инженерство да накарат една обикновена елхичка да излъчва своя собствена светлина. За целта те възнамеряват да присадят на дръвчето два гена, взети от медуза и светулка. Единият от тях отговаря за производството на зелен флуоресцентен протеин, а другият – изработва фермента люцифераза.

Учените планират да заразят млади издънки с безобидна бактерия, която трябва да вкара в дръвчето необходимите гени, за да се включат те в ДНК-то на елхичката. След това с помощта на химическото вещество луциферин, добавено в почвата, в която расте дръвчето, ще бъде активиран ферментът, длъжен, от своя страна, да „включи“ светещия протеин. В резултат на тези промени елхичката ще свети както в тъмнината, така и при дневна светлина, коментират специалистите.

Въпреки че звучи доста фантастично тази идея, учените се надяват да я осъществят безпроблемно, опирайки се на предишни подобни разработки. По-рано по подобен начин са били създавани светещи в тъмнината платове, картофи и дори животни – мишки и прасета.

Единственият проблем, който притеснява авторите на проекта, е цената, на която ще трябва да се продават коледните дръвчета. Тя никак не е скромна – 320 долара за бройка, което със сигурност не е по джоба на всекиго. Въпреки високата стойност на генно модифицираните елхи, инженерите предполагат, че ще има голямо търсене на дръвчетата. Ако това се потвърди, в бъдеще може да бъдат създадени светещи със своя светлина елхи в различни цветове.

Да се хванем за Зелена инициатива и Зелена Коледа!

Екипът на Actualno.com се включва в зелената инициатива на ICN -  Зелена Коледа! Остават броени дни до празника и наред с традици...

Редактор: Анна Маринова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com