Гнусно медийно истерясване за Хитрино

16201
Гнусно медийно истерясване за Хитрино
Снимка: МВР

Дерайлирал влак и взривила се цистерна доведоха до буквално опустошение на шуменското село Хитрино и осем (засега) човешки жертви.

Коментар на редактора

Фалшивите новини - това, което обичаме

ШОК1!1 БОМБА1!! ЕКСКЛУЗИВНО1!!11 Влизаме в социалните мрежи и попадаме на стряскащи заглавия, които генерират кликове и тиражират изми...

Трагедията се случи рано сутринта в събота (10 декември) и се оказа истински дюшеш за големите медии. То не бяха студия, то не бяха повторения, то не бяха експерт след експерта, нито един от които нямаше какво по същество да каже - можеше само да се правят предположения, да се развиват теории, да се разказват спомени. Т.е. - вторична информация.

Важните неща относно трагедията в Хитрино са четири. Първо - да има подслон и помощ за тези ударени жестоко от съдбата хора да възстановят живота си. Второ - да бъде открита причината за катастрофата и чия е вината. Трето - виновните да бъдат наказани. Четвърто - да бъдат взети мерки в дългосрочен план такова нещо да не се случва повече!

За тези четири важни неща какво научихме дотук? Първото - добре свършена работа в краткосрочен план, събират се и средства от дарения, отрази се широко - браво, добра работа. Всеки желаещ може да помогне на жителите на Хитрино със SMS на номер 1466. Второто - няма как да се разбере толкова бързо, ако ще Виктор Николаев и Анна Цолова да бяха седяли от събота до понеделник в "извънредно студио" и да повтарят едно и също! Обосновани тези от експерти, които наистина разбират, могат да се кажат и без сърцераздирателности като "тази включена аларма е звукът на смъртта"! Третото - по-далечна перспектива, но е работа на медиите да не забравят и да припомнят, ако някой много вземе да си бърка в носа, вместо да си върши работата и да липсват резултати, а не предварително медиите да са отвратили с постоянното натрапване в часовете след инцидента и да са отблъснали обществото от темата. Четвъртото - къде са въпросите в какво състояние е жп инфраструктурата, как се стопанисва, колко евросредства например през годините отидоха за подобряването ѝ - конкретно за отсечките в Североизточна България, и колко не отидоха, защото е по-сладко да отидат на друго място, при "наши хора" - гара Калояновец помните ли, защо ПАК става катастрофа в селото, в което е и първата жп катастрофа в историята на България и колко сме тъпи, та не сме си взели поука от 1867 година насам? Особено ако се окаже, че ПАК причина за катастрофата е откачане на композиция заради проблемен релсов път - както през 1867 година?

В никакъв случай за подобряването на ситуацията не помага да търчиш с микрофон при пострадалите и изпаднали в шок хора и да ги разпитваш "ама какво стана". Или с бодър тон от студиото да съобщаваш: "Сега да включим на живо човек, който е загубил близък в Хитрино". Ясно е какво е станало - взрив! Ясно е, че хората са в шок и не може да се чака обективна и точна информация от тях - за нищо. С какво им помагат телевизиите, когато ги излъчват по цял ден как плачат, страдат и обвиняват в мъката си който им попадне пред очите?

Ден на национален траур в памет на жертвите на трагедията в Хитрино

12 декември, понеделник, е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от взривилата се цистерна - част от влакова композиция...

При опасната работа по овладяване на ситуацията се стигна дотам, че репортери с камери се вряха възможно най-близо до мястото на катастрофата. Абсурдно е - само часове по-късно Турция преживя опустошителен атентат и властите бързо-бързо отрязаха всякакви медийни мераци да повтарят час по час едно и също, да набиват отново и отново в главите на хората кървави подробности от трагедията. А в България премиерът в оставка седи и се моли на журналистите да не ходят на мястото на действие на експертите. Какво им се моли?! Забрана и толкоз - който наруши, съответно наказание, има си го по закон, убеден съм! Крайно време е в този все по-побъркан свят да има малко повече мярка!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Режим "ротация": Държавата-пумпал, завинаги въртяна без промяна

"Перфектният полицай" и неговите неприятели: войната между ГЕРБ-ДПС и ПП-ДБ ескалира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com