Гърците ще се преборят - ние кога?

10910
Гърците ще се преборят - ние кога?
Снимка: Getty Images/Guliver

Банкова ваканция в Гърция – вече почти две седмици. Това е едно от последствията на гръцката сага, която се точи дълго време и ескалира напоследък.

Коментар на редактора

Само едно магаре не може постоянно да носи

Протестите на големите работодатели относно тока предизвикаха сериозна реакция от страна на председателя на КЕВР Иван Иванов, който обв...

Като гледам как гърците се справят със затварянето на банките и не мога да не си помисля какво ли щеше да е в България. Миналото лято заради мафиотската ни държавица сами бяхме на път да проверим на практика.

Какво означава затварянето на банките – спиране на възможността да се плаща. Всеки за всичко. Най-вече за основни нужди – храна, вода, комунални услуги. Въпреки че гърците са с лимит на тегленето на пари от банкоматите, все още няма нито едно съобщение за мародери, за затворени магазини без стоки, за затворени хотели, за спрели работа учреждения, защото невъзможността да платят нещо би я блокирала.

Вярва ли някой, че у нас би било възможно подобно нещо? Дори и последният най-долен трол в нашенското интернет пространство е наясно – ако, недай си Боже, се случи нещо такова в България, ще има разпад на съставни части. Защото колкото и да плюем Гърция, колкото и да са крадливи, шовинисти, мързеливи и каквито там искате по нашенския фолклор гърците, те се справят! Ама измамили еврозоната, ама крили дългове, ама харчили – е да, но цяла Европа и цял свят дори сега гледат в тях. При това гледат, за да им намерят решение, а не да ги накажат. Просто защото така са си подредили нещата, така са успели да се намъкнат където трябва, че ако рухнат, ще повлекат и големите.

Преди няколко дни главният редактор на „168 часа” Слави Ангелов попита дали е по-добре да ходиш да се хвалиш пред Брюксел какъв си отличник и да те галят по главата? Моят личен отговор – не, не е. По-добре е да имаме политици, които са готови да разиграват целия ЕС, за да може държавата да просперира. Много е хубаво всички да сме щастливи и доволни, но за да стане така, всеки трябва да се пребори. Гърците ще се преборят и ще си изстрадат по-хубавото бъдеще – ние кога? 

Лъжливият референдум - изборът на по-малкото зло

Днес Гърция гласува на референдум, на който обикновените гърци трябва да дадат отговор какво ще е бъдещето им. Коментар на редактора ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com