Игри на игли

4648
Игри на игли
Снимка: Getty Images/Guliver

Ваксинацията срещу коронавирус в България върви. Това може да го повярваш, ако слушаш официалните лица – големите шефове, които не са точно шефове, защото всъщност само дават препоръки, а Бойко Борисов накрая казва. И Делян Пеевски също казва.

Върви работата, ама не съвсем. Официалните обяснения - защото няма достатъчно количество ваксини. Защото българите са скептици. Защото нещо си друго. Важното е, че вината не е на държавата – тя милее за нас! Тя дори информационна кампания за ваксинацията ще ни прави – здравният министър така каза на главните редактори на сума медии в края на 2020 и началото на 2021 година. Още не я прави обаче, защото сме такива гадни скептици – ето, доц. Кунчев отива в книжарницата и като види книга за това колко хора умрели от ваксини, много ясно, че няма да прави информационна кампания за ваксини – с такова подливане на вода как да я прави?! Да не би да ѝ е работа на държавата да се справя с трудни проблеми – много ясно, че не, на баницата мекото и на работата лекото!

И е права държавата – ние сме си виновни. Последните 30 години допуснахме такива хора на власт и с власт, че всякакво доверие към обществените институции изчезна. Точно това сега е проблемът, когато трябва да реагираме като общество – не вярваме. Не вярваме, защото ни лъгаха безброй пъти. Същевременно от толкова лъжи и затъпяхме – вече трудно успяваме да разберем кога не ни лъжат. Пък и рядко се случва да не ни лъжат, та е разбираемо да пропуснем.

Искам да кажа нещо дълбокомислено, с което да преобърна нещата, обаче не мога – ще е като да пренапиша физичен закон. България е в състояние, описано от първия закон на Нютон: Всяко тяло запазва състоянието си на покой или на равномерно и праволинейно движение дотогава, докато външна сила не го изведе от това състояние. Външна сила, която да е достатъчно голяма, че да промени състоянието ни, няма. Така че остава пак да правим това, което си правим от десетилетия – да се свиваме, че да не стане по-лошо. И колкото и да е грубиянско, бих казал, че коронавирусът може и да помогне – ако измрат или се стреснат достатъчно от тези, които се свиват, балансът на силите ще се промени. Само такива сили на природата може да ни извадят от настоящата инерция – сами го докарваме само до "Мутри, вън" и не ги натикваме в ъгъла – само им подвикваме. То комай и мутрите отдавна са повече от викащите.

Така и на коронавируса само подвикваме, докато ни минава един по един, като можем просто да го натикаме в ъгъла с една игла.

Обаче все пак надежда мъждука, крие се в Неволята - вижте само какво стана в петък (19 февруари). Пробваха мъдрите ни държавници да видят как ще е при свободно пускане на ваксини и щом "Пирогов" отвори врати за всички желаещи да се ваксинират, за 1 ден само бяха ваксинирани около 14% от всички ваксинирани с 1 доза до този момент! После вече взе да се разбира къде още може да си сложиш ваксина, но не наведнъж, а така, на парче - по-апокрифно, явно пиар стратегия! Защото избори идват!

Ясно е обаче - държавата и тук е ненужна, хората сами ще се оправят, просто не трябва да им се пречи! Но като гледам как на седмична база тихо и кротко си върви разрастване на епидемията, точно за изборите, когато можем цивилизовано да се отървем от най-лошото проявление на същността ни, а именно сегашните управляващи, ще сме в състояние на неконтролируемо увеличение на заразата. И тогава печели същото това статукво, което сега дори не направи разбираема широка кампания къде точно и при какъв ред можеш да идеш да се ваксинираш свободно, а трябва да се информираш през групи и страници във Фейсбук и през все още вършещи някаква работа медии! Печелят тези, които постоянно ни пречат да живеем нормално!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Главчев: Когато името е точно това, което си представяте

Само 10 магистрати да са с мафията? Може, ама надали

Всичко, което може да се направи за 15 хил.евро на месец

Голямата драматична промяна: ГЕРБ се заварява за абсолютната власт

Иран срещу Израел: Засега вълкът е сит, агнето – цяло

Ситуацията е "подръж малко тая контрабанда, избори идат"

За всички има място под Феномена. В скута му - тоже

Завръщането на Борисов и Пеевски, в сглобка N2

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com