На тихо и топло при корупцията

6375
На тихо и топло при корупцията
Снимка: iStock/Guliver

Десетки хиляди хора протестираха и снощи в Букурещ, както и в много други градове в Румъния. Трети пореден ден масовите акции са насочени срещу смекчаването на законодателството за борба с корупцията в страната. Действията на властите в Букурещ в тази посока бяха критикувани и от Брюксел.

Коментар на редактора

Протестите в Румъния не спират трети ден

Десетки хиляди хора протестираха снощи в Букурещ и в много други градове в Румъния. Трети пореден ден масовите акции са насочени срещу ...

Вече трети ден румънците не спират. Станаха около 300 000. По улиците на Букурещ и в други градове хората се борят срещу техния си модел #КОЙ, срещу правителство, фрашкано с корумпирани политици, срещу наглата, показна несправедливост и ​арогантност.

Румъния обаче е едва четвъртата най-корумпирана държава в Европейския съюз. Първа е България.

У нас отвлечените приказки за корупция звучат просто като отвлечени приказки. Макар тя да е всепоглъщаща, да е на всички нива в обществото - от уличния чистач до изтупания държавен чиновник, въпреки това усещане за мащабното й присъствие като цяло липсва. Сякаш не я виждаме, не я чувстваме, не ни пречи, напротив - по-лесно е, когато тя е наоколо.

Това унизително претръпване пред положението е истинската сладка победа на корупционния модел, който живее само в карикатури и тежки анализи. Ние не искаме да го изкараме от себе си, тъй като после няма да знаем как да оцелеем.

ЕК призова румънското правителство да спре, предупреди за спиране на еврофондове

Притеснително е това, което видяхме през последните няколко дни. Това не може да бъде интерпретирано по никакъв друг начин, освен отстъ...

В романа на Албер Камю "Чумата" жителите на покосения от болестта град достигат до момента, в който не смъртта взема връх над живота, а примирението с нея. То е най-страшният бич, от който отърване няма.

У нас чумата корупция ни е примирила и ни е завлякла в дъното на всички класации. А ние стоим тихо и на топло, пием ракия с нея и хитруваме. И така ще е вечно!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com