NASA отпечатва 3D пица за продължителни космически мисии

5074
NASA отпечатва 3D пица за продължителни космически мисии

За възможността да се отпечатва храна с помощта на триизмерен принтер се заговори неотдавна. Вече има подобни разработки, но те все още са на ниво прототип и с доста ограничени възможности. Сега от NASA също насочват вниманието си към този начин за „производство“ на храни, като този път става дума за осигуряване на хранителни продукти и ястия за пребиваващите в космическото пространство астронавти, пише Quartz.

Американската космическа агенция вече е отпуснала грант в размер на 125 000 долара на инженера Анджан Контрактор.

Откриха доказателство за съществуването на други вселени

Съществуват ли други вселени, освен нашата? Това е един от въпросите, които от години вълнуват Човечеството. И на който трудно някой мо...

Ученият трябва да изработи 3D принтер, способен да отпечатва храна, която ще осигурява необходимата енергия на участниците в продължителни космически експедиции, поясняват от NASA.

Освен това обаче устройството ще може да се използва за същите цели и тук, на Земята. То ще е способно да разреши проблема с недостига на храна на родната ни планета и по този начин да се ограничи броят на хората, страдащи от недохранване – най-вече в развиващите се страни, смята Контрактор.

Как точно ще работи необичайният принтер? Устройството ще приготвя храна от специални съставки, които се съхраняват под формата на прах в сменяеми и лесно преносими касети. Смесвайки компонентите в различни пропорции и добавяйки известно количество вода или масло, от тях ще се получават различни ястия, неотстъпващи по вкус и качества на тези, които консумираме всекидневно. Срокът на годност на подобна касета с продукти на прах е достатъчно голям – цели 30 години.

Трима космонавти се завърнаха на Земята

Спускаемият апарат на кораба "Союз ТМА-07М" с трима космонавти на борда се приземи успешно в Казахстан. С капсулата на Земята се завър...

От NASA планират първото блюдо, отпечатано с триизмерния принтер на Контрактор, да бъде пица.

Изборът на тестената вкусотия, традиционна за италианската кухня, не е случаен. Специалистите са се спрели на пицата, тъй като тя спокойно може да бъде „готвена“ чрез отпечатване на отделни слоеве.

Принтерът ще използва софтуер с отворен изходен код. Това ще осигури повече свобода и творчество за всеки, способен да ъпгрейдва по някакъв начин машината.Ентусиастите ще могат да усъвършенстват устройството и да обменят „рецепти“ за отпечатване на различни храни, поясняват авторите на идеята.

Редактор: Анна Маринова

Управляват ни космически резонанси

Докато в края на миналата година мнозина от нас с трепет очакваха поредния край на света, Владимир Сухарев, доктор на техническите наук...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com