"Нулевата корупция", която Петков обеща, изпадна в политическо зануляване

8899
"Нулевата корупция", която Петков обеща, изпадна в политическо зануляване
Снимка: БГНЕС

При гласуването на бюджета Асен Василев беше се обърнал към депутатите от ГЕРБ с думите, че пари ще има за всички, но няма да има за крадене. Точната реплика: "Има пица за всички, няма пица за крадците".

Тук, макар и трудно, ще удържим филологическия порив да запитаме докога тъпото сравнение с пицата ще продължава да се произнася с апломб за оригиналност.

Няма да удържим обаче друг въпрос. 

Репликата на Василев тогава продължи предизборната "реплика" на "Продължаваме промяната". Тя бе към ГЕРБ и имаше проста логика. Логиката бе: в държавата има достатъчно за всички, но то  е недостатъчно за онези, които я източват, понеже те нямат таван, след който да спрат. Общо взето тукашна перифраза на известното твърдение - "проблемът не е, че не можем да нахраним бедните, а че не можем да нахраним богатите". Като в случая като "богатите" се разбираше вече почти индустриализираната корупция, омотана около ГЕРБ за 10 години партийно строителство. 

"Продължаваме промяната" бе избрана именно заради това, че измежду всички кандидати за власт, които бяха толкова много и с толкова много заявки, че човек изпадаше в опозиционно отегчение, тъкмо те биха могли да се справят най-добре с демонтирането на ГЕРБ. Напомням - когато Кирил Петков говореше за ББР будеше доверие и не изглеждаше като човек с нужда от логопед; Асен Василев твърдеше, че приходите от концесионните такси за най-крупните бизнеси трябва да се вдигнат значително (нещо, което никой досега не е посмял да направи); а Бойко Рашков изглеждаше като онзи човек, който ще направи така, че реда в хаоса на ГЕРБ да се подреди наистина - в смисъла на една права колона от хора с белезници, която да отговаря за престъпленията си. За Иван Гешев се говореше толкова често, че един малко по-наивен човек можеше да изпита вълнение от батманов тип, в което си представя как в мрачният и корумпиран Готъм сити ще се появи герой, който...И тъй нататък. 

Не съм прекалено изненадан от това, че почти нищо от това, което "Продължаваме промяната" заяви по отношение на корупцията и ГЕРБ, не се случва. Вероятно на това може да се отговори - Гешев спира всичко. Само че дори офанзивата срещу Гешев спря. В мометна за Гешев се говори толкова малко и толкова рядко, че темата за главния прокурор изглежда като преждевременно остаряла, странно отказана. Значи години наред се полагаха много усилия за това въпроса за главния прокурор да стане от непопулярен в популярен; около неговата фигура се организираха не само протести, а цели предизборни кампании, а сега интересът към него внезапно изнемощя и се оказа, че има по-важни работи. Кое е по-важно, че един оглупял човек ни е заплашил със "Сармат"? Инфлацията? Та нали Асен Василев и Кирил Петков тъкмо така разказваха икономиката на държавата - че в момента, в който се отстранят обръчите на ГЕРБ и тях самите, тази икономика ще разцъфне. Дори, спомнете си, Петков бойно повтаряше, че битката няма да е за "средна" корупция, нито за "минимална корупция", а за "нулева". Било е нервно изстъпление. 

 

Автор: Райко Байчев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АКТУАЛНО:

Гответе се! Иде новият Спасител, новият вожд и учител

Как сглобката да оцелее - план Б

От ротация към война: Какво предстои между ГЕРБ и ПП-ДБ?

Защо се разпадна кабинетът? Не ви трябва жокер - причината е ясна

Путин и атаката в "Крокус Сити Хол": Твърда ръка – мека китка

Извинете се, помолете се и ще имаме премиер. На бял кон!

Евроатлантизмът е в опасност! Само Феномен може да го спаси

4 мига от Бойко-Габриеловия преврат, наивния дилетант Киро и чорбаджи Пеевски

"Никога повече мазно кафе": Как сглобката може да се сборичка за общо въодушевление

Иде Промяната, ама друг път!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com