Либийските мирни преговори ще бъдат подновени в Мароко

6021
Либийските мирни преговори ще бъдат подновени в Мароко
Снимка: Getty Images / Guliver

Воюващите фракции в Либия подновиха преговорите в Мароко, като опит да придвижат напред мирния процес с посредничеството на ООН, който цели създаването на правителство на националното единство.

ООН опитва да окаже натиск върху либийските фракции през последните три месеца. Преговорите са трудни и често са нарушавани от неспазване на посочени срокове.

Най-малко 250 мигранти бяха спасени край либийския бряг

Най-малко 250 мигранти в беда са спасени в международните води край либийското крайбрежие в понеделник. Това съобщава AFP, като се позо...

„Пратеникът на мисията на ООН за Либия ще проведе редица срещи с преговарящите страни“, заяви пред световни медии говорителят на мисията Самир Гатас. Близо четири години след падането и смъртта на либийския дългогодишен лидер Муамар Кадафи, Либия остава в хаос с две съперничещи си правителства и парламенти.

Столицата Триполи е седалище на Генералния национален конгрес, контролиран от коалицията „Фажр“ – съюз на предимно ислямистки милиции, контролиращи западните части на страната. В същото време в Източна Либия разположеният в близост до границата с Египет град Тобрук е седалище на международно признатите парламент и правителство, чиито сили се водят от генерал Халифа Хафтар, познат сред либийската опозиция от близо 30 години.

Пратеникът на ООН Бернардино Леон заяви, че сделката трябва да бъде постигната преди 20 октомври, когато изтича мандатът на международно признатото правителство.

Морският курорт Скхират, разположен в близост до мароканската столица Рабат, отново е домакин на преговорите, две седмици след предишния кръг от разговори, отложен след празника Курбан Байрам. На 22 септември мисията на ООН предаде копия от окончателния текст на политическото споразумение, заявявайки, че това е единствената възможност за либийците, ако те не искат да доведат страната си до политически вакуум и несигурно бъдеще.

"Ислямска държава" контролира 200 км от либийското крайбрежие

Бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) са завзели 200-километров участък от либийското крайбрежие край град Сирт То...

„Въоръженият конфликт и политическата нестабилност повлияха на над 3 милиона души в Либия“, заявиха от специалната Служба за координация на хуманитарните въпроси към ООН.

В страна с население от 6,3 милиона души, 2,44 милиона се нуждаят от защита и някаква форма на хуманитарна помощ.

Миналият месец специалният пратеник на ООН заяви, че последният кръг от преговори в Мароко може да бъде „момент на истината“ за Либия. Разговорите просрочиха няколко пъти поставените крайни срокове. Леон призова за повече внимание относно атаките на бойци от „Ислямска държава“, които зачестяват през последните месеци. Либийският град Сирт в момента още е в ръцете на джихадистите.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com