Назрява възможно сблъскване между американски и руски военни в Судан

2422
Назрява възможно сблъскване между американски и руски военни в Судан

Русия и САЩ могат да се сблъскат в Судан, където РФ възнамерява да изгради пункт за материални-техническо осигуряване за своя Военноморски флот, предполага сайтът warfiles.ru. Новата база на Червено море значително ще укрепи позициите на Русия в този регион.

Факт е, че руските интереси в Судан се сблъскаха с американските. Пентагонът също претендира за редица обекти, включително Порт Судан, където Русия планира да изгражда своята база – първата на територията на Африканския континент.

По информация на судански медии, Африканското командване на ВС на САЩ (AFRICOM) вече два месеца се опитва да убеди суданското ръководство да се откаже от сътрудничеството с Русия и да „дружи” със САЩ. Вече бе съобщено за натиска, който Вашингтон оказва на суданското правителство.

Във Вашингтон се позовават на „продължителното и плодотворно” сътрудничество на двете страни, но това, според warfiles.ru, е откровена лъжа, тъй като едва преди 2 месеца (декември 2020 г., бел. ред.) САЩ изключиха Судан от страните-спонсори на тероризма. В предходните 20 г. не е ставало и дума за сътрудничество.

САЩ обаче отлично разбират, че ако Русия успее да изгради военноморска база в Судан, руският военен флот ще получи контрол не само над акваторията на Червено море, но и над Суецкия канал, по който преминава 10% от световните морски превози на стойност трилиони долари. Затова районът е наречен „ключовете към Африка”, а да дава някому ключове, които САЩ считат за свои, в Америка не обичат и не искат.

Русия все още не е започнала строителството на военноморската база, но всички документи са подписани, земята е заделена, извършени са измерванията. В скоро време се очаква пристигането на руските военни, които ще охраняват новата база.

Същевременно в Порт Судан вече е пристигнал експедиционният бързоходен транспортен кораб USNS Carson City с американски морски пехотинци на борда. Това е първата в историята на AFRICOM „визита” на американски военни в тази страна.

Стълкновението на интереси на двата геополитически противника на територията на африканската страна може да доведе до военен конфликт, отбелязват експерти на warfiles.ru. Напрежението може и да не достигне до бойни действия, но инциденти с участието на американски и руски военни са възможни. Те могат да се превърнат и в опосредстван конфликт, каквито има не малко на планетата – например Сирия.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Тропически циклон в Мадагаскар взе жертви, стотици къщи са унищожени (ВИДЕО)

"Ислямска държава" и "Ал Кайда" се възраждат в Африка, Европа продължава да трепери

Десетки загинали при падането на автобус в пропаст в Южна Африка (ВИДЕО)

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Блъсканица за помощи уби 7 души в Нигерия

Освободиха стотици нигерийски ученици след въоръжено отвличане

В потъваща лодка: Турция спаси 139 мигранти (ВИДЕО)

Без майтап: Терористите Хамас също казаха, че скърбят и жалят за жертвите в Москва

Пълен ужас: "Фабрики за бебета" в Нигерия - един потресаващ черен бизнес

Нов Свят: В Африка е открит регион със стотици неизвестни досега фауна и флора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Африка