Ще има ли мир в Либия?

2442
Ще има ли мир в Либия?
Снимка: Getty Images / Guliver

Командирът на Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар се е съгласил на подновяване на преговорите за прекратяване на военните действия в страната. Това заявиха от мисията на ООН за подкрепа на Либия, пише турското издание Daily Sabah, цитирано от агенция "Фокус".

"Мисията на ООН приветства страните в Либия, които приеха продължаването на преговорите при формата 5+5 на Съвместната военна комисия", посочиха от организацията в Twitter.

В изявлението още се казва, че страните са се съгласили да подновят преговорите на фона на "призивите на либийците за нормален и сигурен живот".

The Washington Post: Съдбата на Либия е в ръцете на Турция и Русия

Поредица от драматични промени във военната ситуация в Либия отслаби надеждите на един командир, че ще успее да управлява тази богата н...

"Надяваме се, че всички национални и международни страни, които имат отношение към либийския конфликт ще отвърнат на призивите на либийския народ за прекратяване на войната и преговорите от формата 5+5 ще поставят основите на окончателното примирие". 

Делегатите от признатото от ООН правителство на националното съгласие, базирано в Триполи, ще участват в преговорите чрез видеоконференция, заради пандемията, добавиха от мисията на ООН. Все още не се знае кога точно ще бъдат подновени преговорите.

Говорителите на армиите на двете противопоставящи се страни в конфликта все още не са коментирали темата.

Припомняме, че на 31 май силите на Хафтар си върнаха контрола над стратегическия град Ал Асаба, на около 50 км южно от столицата Триполи. На свой ред силите на Правителството на националното съгласие не признаха за поражението, но двама държавни служители, които пожелаха да останат анонимни, заявиха, че контролът над града действително е загубен.

Халифа Хафтар обяви въздушна война на Турция в Либия

Военновъздушните сили (ВВС) на Либийската национална армия (ЛНА) под командването на Халифа Хафтар ще започнат „безпрецедентни уд...

По-рано Хафтар загуби контрол над стратегическата военна база Ал Уатия, което застраши офанзивата на ЛНА, насочена срещу столицата Триполи, която е под обсада от април 2019 г.

Хафтар разполага с подкрепата на Обединените арабски емирства и Египет, а според изданието и на руската наемническа група "Вагнер". На свой ред правителството в Триполи е подкрепено от Турция, Катар и Италия. 

Освен това наскоро Пентагонът обвини Москва, че вече открито подкрепя ЛНА, след като бяха публикувани снимки на руски изтребители в Либия. Самолетите са били изпратени от Русия в Сирия, където са били пребоядисани, а след това и в Либия, според американското командване в Африка (Africom). Руските самолети вероятно са били изпратени в подкрепа на групата "Вагнер", смятат от Africom.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Наводнения, свлачища и проливни дъждове убиха 23 души в Папуа Нова Гвинея

21 загинали при тежка катастрофа в Кабул

Нигер прекъсва военното си сътрудничество със САЩ

Нерегистрирани гробове и експлоатация на стотици деца: Арестуваха водач на секта в Зимбабве (ВИДЕО)

Починали деца и десетки в болница в Занзибар: Яли месо от морска костенурка

Обещалият "Киев за 3 дни" руски пропагандист: Чака ни война в Африка с "англосаксонците"

Талантливото прасе Пигкасо, нарисувало картини за милион, почина (ВИДЕО)

Валутата на Египет се срина: Какви мерки взе страната?

Най-малко 834 души са били екзекутирани в Иран през 2023г.

Русия може да атакува НАТО от Африка - вече подготвя условията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com