Халифа Хафтар обяви въздушна война на Турция в Либия

3588
Халифа Хафтар обяви въздушна война на Турция в Либия
Снимка: Getty Images/Guliver

Военновъздушните сили (ВВС) на Либийската национална армия (ЛНА) под командването на Халифа Хафтар ще започнат „безпрецедентни удари“ по турски цели в северноафриканската страна, предава изданието EA Daily, цитирано от агенция "Фокус".

„В близките часове ще видите най-голямата въздушна кампания в историята на Либия“, се казва в разпространено днес (21 май) писмено заявлениe на команващия ВВС на ЛНА Сакра ал Джаруши. „Всички позиции и интереси на Турция във всички либийски градове са законни цели за нашите самолети и призоваваме гражданското население да стои по-далеч от тях“. 

Игри за власт: Кой управлява Либия?

Кой поема властта в Либия? Напрежението между страните в конфликта расте, разменят се декларации и обвинения, а Халифа Хафтар обяви, че...

Припомняме, че през последните дни събитията в Либия се развиват стремително. В началото на седмицата армията на Хафтар загуби контрола над военното летище Ал Уатия южно от Триполи, евакуирайки го спешно под натиска на формированията на Правителството на националното съгласие (ПНС) начело с Файез Сарадж, което получава мощна военна поддръжка от страна на Турция. На 20 май командването на ЛНА обяви едностранно изтегляне от фронтовата линия по периметъра на либийската столица, където заседава ПНС, с 2-3 километра в знак на добра воля преди изтичането на свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Но предложеното от Хафтар примирие бе отхвърлено от Сарадж. От ПНС заявиха, че по този начин командващият ЛНА се опитва да прикрие последните си военни провали. По всичко изглежда, че именно тази реакция на противника е предизвикала реакцията на либийския маршал и е довела до решението да се започне „въздушна битка“ с Турция и нейния съюзник ПНС.

Според местни източници, малко по-рано през деня най-малко осем самолета „съветско производство“ са пристигнали в Източна Либия, която е под контрола на ЛНА, от руската база „Хмеймим“ в Сирия. Представители на ПНС споделят с западните агенции информация, че шест изтребителя МиГ-29 и два бомбардировача Су-24 са излетели от руската сирийска база, придружени от два изтребителя Су-35. Тази информация обаче не е официално потвърдена. 

Знаете, че базираната в източната част на страната ЛНА има подкрепата на Русия, Франция, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). От страната на ПНС са Турция и Катар.

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор на 18 май обсъдиха ситуацията в Либия и пътищата за деескалация в тази страна.

Халифа Хафтар обяви, че поема властта в Либия

Халифа Хафтар обяви, че поема властта в Либия. Москва същевременно е изненадана от изявленията на командира на Либийската национална ар...

И.д. посланик на ОАЕ в Либия във вторник (19 май) призова СС на ООН да окаже натиск на чуждестранните участници да спрат да подпомагат воюващите страни и предупреди, че потока от оръжия и бойци в Либия само ще засили военните действия. В изявлението на ОАЕ се казва, че единственият приемлив път в Либия е „незабавно цялостно прекратяване на огъня и връщане към политическия процес“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com