X
 
 

СЗО обяви тревога в глобален мащаб заради ебола

1730 0
photo of СЗО обяви тревога в глобален мащаб заради ебола
Снимка: Gettyimages
Световната здравна организация (СЗО) обяви "извънредна ситуация от международен мащаб" заради новия взрив на хеморагичната треска ебола, предаде БГНЕС.

Ситуацията в Демократична република Конго вече е толкова сериозна, че не може да се счита за вътрешен проблем.

Еболата в Уганда е овладяна

Спряно е разпространението на вируса ебола в Уганда, съобщава Министерството на здравеопазването. Властите заявиха, че всички, контакт...

Директорът на СЗО обяви, че е приел препоръките на комисия от международни експерти, които искат ограничителни заповеди за пътуването и търговията в ДР Конго. Експертите препоръчват да не се допускат граждани на африканската страна до летища и пристанища, ако не е извършен мониторинг на здравословното им състояние.

Новият бум на вирусната хеморагична треска ебола уби вече над 1600 души в ДР Конго. Три жертви на болестта бяха регистрирани в Уганда, като се предполага, че заразата е донесена от хора, пресекли границата с ДР Конго. Границата минава през две големи езера и рибарите в района я пресичат, за да продават улова си където преценят, че е по-изгодно.

Откакто съществува СЗО, това е едва петото обявяване на заплаха от международен мащаб. Миналият месец мярката се обсъждаше, но експертите прецениха, че няма нужда от нея. Смята се, че разпростирането на заразата в сравнително големия конгоански град Гома е променило ситуацията значително.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители