В тази държава връхлита най-страшното бедствие: гладна смърт

3257
В тази държава връхлита най-страшното бедствие: гладна смърт
Снимка: Getty Images/Guliver

През 1985 г. музикантът и активист Боб Гелдоф организира легендарните благотворителни концерти Live Aid в Лондон и Филаделфия, за да събере средства като реакция на унищожителния глад в Етиопия, продължил две години.

Ако обаче последните прогнози и изчисления на експерти се окажат верни, днес повече от всякога има нужда от нова подобна инициатива като тази на Гелдорф от преди почти 4 десетилетия: според Световната програма на ООН по прехраната (СПП) 20 млн. души в Етиопия спешно се нуждаят от помощ за изхранването си.

Бивш шеф на СПП, пожелал анонимност, заяви пред Асошиейтед прес (АП), че страната от Африканския рог отново "върви към гладна смърт". Оценката се потвърждава и от думите на Гетачеу Реда, президент на временната администрация на обсадения регион Тиграй, който неотдавна предупреди, че над 90% от населението на областта е застрашено от глад и смърт. Според властите на Тиграй мащабите на катастрофата са като бедствието от 1984-85 година, причинило смъртта на хиляди.

Още: Африкански Донбас: Нов проблем със Сомалия

Правителството в Адис Абеба първоначално се опита да отхвърли тези публикации като "неточни" и обвини Реда в "политизиране на кризата".

От конфликт към глад

През 2022 г. експертна група на ООН публикува доклад, който обвинява правителството на Етиопия в използването на "глада като метод за водене на война", както и в други нарушения на човешките права, извършени по време на конфликта в Тиграй.

На фона на нарастващата информираност за това, че правителството също носи вина за проблема с глада през последните години, премиерът Абий Ахмед посмекчи малко обвинителния си тон: съгласи се на съвместно изявление с ООН, в което се прави връзка между настоящата ситуация и конфликта в региона, посочва Летиша Бадер от правозащитната организация "Хюман райтс уоч".

Още: Да станеш кожа и кости - в тази държава настъпи поголовен, опустошителен глад

След години на кървави сблъсъци правителството тихичко призна, че хората в Тиграй и Амхара в момента са изправени пред нов враг - глада.

Между войната и сушата

Според актуалните данни за последното полугодие най-малко 372-ма души са умрели от глад в размирната северна част на Етиопия.

Недостигът на храна се е разраснал най-вече заради войната в Тиграй и размириците в съседния регион Амхара. Междувременно най-тежката от десетилетия суша в Африканския рог само е влошила тежката ситуация. Това е особено валидно за Тиграй.

Още: Спор за вода: Египет се ядоса на Етиопия

"Няма съмнение, че в момента в Северна Етиопия конфликтът и сушата са неразривно свързани. Те допринасят за унищожителната ситуация на продоволствената несигурност там", казва Бадер.

Постоянното състояние на несигурност - и относно политическото развитие, и що се отнася до предизвикателствата в земеделието - е довело до това, че едва половината от земеделската земя в Тиграй е била използвана през основния сезон за засаждане през миналата година, по данни на ООН. Само около една трета от реколтата е била използваема. Има и данни за това, че в някои райони на Тиграй добивът е бил едва 2 процента.

"Нищо от онова, което засадихме, не успя да даде каквато и да било реколта. И сега има глад", казва за ДВ Фицум Волдегбрил от Източен Тиграй. Тя добавя, че през цялата 2023 г. в района само два пъти е паднал дъжд.

65-годишната жена споделя още, че вече не знае как може да изхранва семейството си: "В миналото, когато имаше подобен проблем, човек отиваше някъде и измолваше нещо за ядене. Сега вече нямаме сили и за това", добавя тя.

Още: Обвиниха Мета, че подклажда конфликта в Етиопия

Корупция на високо ниво

През март 2023 г. Световната програма по прехраната реши да спре хранителните помощи за Тиграй след съобщения за масови кражби, особено на зърно. По-късно - през юни - организацията разшири мярката и суспендира помощта за цяла Етиопия в отговор на продължаващата корупция при дарените храни.

Все още не е ясно кой се е облагодетелствал от кражбите на помощи. Има съмнения за неправомерни действия от страна на правителствени служители, други обвинения вървят в посока към военните в Етиопия.

След разкриването на масовите измами Световната програма по прехраната предприе редица предпазни мерки, за да предотврати бъдещи измами. Едва преди 6 месеца организацията възобнови част от ограниченото разпределение на помощи за страната. САЩ подновиха своята програма чак през декември.

Още: Над 50 души са убити при въздушен удар по училище в Етиопия

Само малка част от хората в Тиграй казват, че до тях достигат хранителни помощи. Според Тиграйския хранителен клъстър, група от агенции за помощ, над 3 милиона души в региона се нуждаят от помощи, но реално храна са получили само 14% от бедстващото население в региона.

 

Източник: Дойче веле

ООН ще разследва убийства на деца в Украйна, Етиопия и Мозамбик

Над 200 жертви при въоръжено нападение в Етиопия

Отменя се военното положение в Етиопия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com