16 щата в САЩ забраняват оставянето на домашни любимци в горещи коли

9014
16 щата в САЩ забраняват оставянето на домашни любимци в горещи коли
Снимка: Getty Images

По време на летните горещини често виждаме автомобили с леко открехнати прозорци, в които стоят домашни любимци. Но дори и когато навън не е особено горещо, отворените прозорци на колата невинаги успяват да предпазят животното от топлинен удар.

Докато в България все още не обръщаме внимание на недобросъвестните стопани и често се приема, че всеки може да третира както си пожелае своя домашен любимец, то в значителна част от американските щати е забранено оставянето на животни в горещо превозно средство.

В Аризона – един от най-горещите американски щати, е строго забранено оставянето на животни „без надзор и затворени в моторно превозно средство, когато физическото здраве и животът им могат да бъдат поставени под заплаха.“

Другите американски щати, в които се обръща специално внимание на оставянето на животни без надзор и в горещи автомобили са Калифорния, Илинойс, Мейн, Мериленд, Минесота, Северна Каролина, Невада, Ню Хампшър, Ню Джърси, Ню Йорк, Северна Дакота, Южна Дакота, Род Айлънд, Вермънт и Западна Вирджиния.

Едва 1/4 от американците стоят твърдо зад Обама

Общонационално допитване, проведено от The Washington Post съвместно с телевизионната компания АБС, показва, че едва 26% от американцит...

Във всеки един от тези 16 американски щати оставянето на домашен любимец в горещ автомобил се счита за насилие върху животното и се класифицира като криминална проява.

Освен законодателните мерки на всеки един от 16-те щати, често в САЩ се случва кметствата на отделните градове да приемат свои наредби в защита на животните в летните жеги от недобросъвестни стопани.

Темата за домашните любимци, оставяни в горещи коли, е особено актуална и в Европа. В края на миналия месец се появи видео в интернет, в което баската полиция се опитва да спаси куче, оставено в гореща кола и без надзор на паркинг на популярна по целия свят шведска верига за мебели. За съжаление, въпреки реакцията на полицейските власти и намесата на ветеринари, 14-месечният боксер не оцелява.

В Европейския съюз, също както и в САЩ, всяка страна сама определя своите закони по отношение на защитата на животните.

Нормативната уредба за закрилата на животните в ЕС е сравнително нова концепция. Учредителните договори на Европейските общности не третират отделно свързаните със закрилата на животните проблеми, а ги слагат под общия знаменател на уредбата на търговията със стоки с животински произход.

Джеб Буш: Ще се боря с бюрокрацията във Вашингтон

Бившият губернатор на Флорида Джеб Буш обеща да намали федералните държавни разходи и бюрокрацията и да се бори с "некомпетентността"...

Това означава, че спрямо правото на ЕС, животните се третират като лични вещи, стоки и аграрни продукти.

Във Великобритания няма закон, който да забранява оставянето на животни в горещи коли, но според поправка от 1971 г. всеки може да нанесе щета на частна собственост (в случая върху колата, в която се намира домашния любимец), ако вярва, че собственикът би могъл да разбере неговия добронамерен мотив.

Използвани източници: Animal Legal&Historical Center of the United States of America; PetPal; RSPCA; Constitution of the United Kingdom; Сдружение „На ти с природата“.

Aвтор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка