Администрацията на Байдън - отрочета на непрозрачна консултантска компания

5410
Администрацията на Байдън - отрочета на непрозрачна консултантска компания
Снимка: Getty Images/Guliver

Спирайки се на няколко министри, работили за една и съща консултантска компания във Вашингтон, Джо Байдън подхранва полемиката около система, която позволява на американски държавници да работят за лобисти между влизанията си във властта, пише Пол Хандли от Франс прес.

Бъдещите началник на американската дипломация Тони Блинкън, директорка на американското разузнаване Аврил Хейнс и правителствена говорителка Джен Саки са работили за компанията WestExec Advisors.

Генерал Лойд Остин, избран от новоизбрания президент да управлява Министерството на отбраната, е не само съветник в WestExec, но и един от управляващите в инвестиционния фонд на тази компания - Pine Island Capital Partners.

Байдън прави проверка на отдела за борба с тероризма и финансовото разузнаване

Екипът на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън планира да извърши задълбочен анализ на дейността на Министерството на финансите в о...

Според американски медии новоизбраният президент демократ обмисля варианта друг консултант от WestExec, Дейвид Коен, да оглави главната американска разузнавателна агенция ЦРУ.

След четири години обвинения в конфликти на интереси срещу Доналд Тръмп, решението на Байдън да черпи кадри от тази частна консултантска компания, която има тесни връзки с отбранителната индустрия, предизвика доста критики.

"Сега правителството на Байдън и неговите кандидати трябва да покажат, че ще вземат целенасочени мерки за избягване на всякакви конфликти на интереси", заяви Ноа Букбайндър, директор на антикорупционната организация "Граждани за отговорност и етика във Вашингтон".

След демонстрираното от Тръмп пренебрежение към етичните норми, "се надявам следващото правителство да си извлече поуки", добави той.

Стягат първия чернокож министър на отбраната на САЩ

Избраният президент на САЩ, демократът Джо Байдън реши да номинира генерала от запаса Лойд Остин за кандидат за министър на отбраната,...

Компанията WestExec е създадена през 2017 г. и в нея постъпват на работа бивши представители на правителството на Барак Обама след избирането на Доналд Тръмп за президент. Те предлагат "стратегически съвети" на фирми, желаещи да използват знанията им в областта на сигурността и отбраната.

Някои виждат в практиките на тази фирма вид лобизъм, използване на мрежи на влияние за убеждаване на длъжностни лица и конгресмени да изменят закони в интерес на клиентите й.

Корупционни скандали в САЩ подтикнаха законодателите да наложат по-стриктни правила на лобистите, включително да обявят публично клиентите си. Това обаче не се отнася за консултантските компании и техните служители, които не са длъжни да разкриват имената на клиентите си.

Байдън мисли за изненадващ нов здравен министър на САЩ

Новият президент на САЩ Джоузеф Байдън обмисля кандидатурата на настоящия главен прокурор на Калифорния Хавиер Бесера за поста министър...

Специализираното списание The American prospect и в. New York Times идентифицираха въпреки това някои от клиентите на WestExec, в това число производителя на дронове Shield AI, който има договори с Пентагона, Schmidt Futures, управляван от бившия шеф на Гугъл Ерик Шмид, а също така и израелската фирма Windward, специализирана в изкуствения интелект.

Инвестиционният фонд на WestExec, Pine Island, събра 283 милиона долара за инвестиции в дружества от отбранителната индустрия.

Според Ричард Пейнтър, бивш юридически съветник в Белия дом, липсата на прозрачност на компаниите за стратегически съвети е реален проблем. "Юридическите пролуки като тази се умножиха при управлението на Тръмп и трябва да изчезнат. Имената на клиентите трябва да бъдат разкрити, ако не на широката общественост, то поне на длъжностни лица, отговарящи за етиката", написа той в Twitter.

"Трябва да се забрани на бивши клиенти на назначени от президента хора в правителството, които не се съгласят имената им да бъдат разкрити публично, да участват в срещи с тези политически назначения, щом те станат част от правителството. Без изключения", добавя той.

Още: Байдън прави проверка на отдела за борба с тероризма и финансовото разузнаване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com