Американците затлъстяват опасно бързо и масово

2796
Американците затлъстяват опасно бързо и масово
Снимка: iStock/Guliver

Броят на щатите със затлъстяващо население от най-малко 35 процента почти се е удвоил за две години, с продължаващи расови и етнически различия, сочи проучване, публикувано от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Шестнадесет щата съобщиха миналата година, че поне 35 % от техните пълнолетни жители са със затлъстяване, което е увеличение от 12 -те, за които се смята, че имат високо разпространение на затлъстяването през 2019 г., и девет през 2018 г., се посочва в публикувания анализ.

Делауеър, Айова, Охайо и Тексас бяха четирите нови попълнения в списъка на щатите с по -висок процент на затлъстяване при населението тази година. Те се присъединиха към Алабама, Арканзас, Индиана, Канзас, Кентъки, Луизиана, Мичиган, Мисисипи, Оклахома, Южна Каролина, Тенеси и Западна Вирджиния.

Това представлява драстична промяна за около десетилетие, тъй като организацията на здравната политика Trust for America's Health (TFAH) посочи в съобщение за пресата, че нито един щат не е надхвърлил този праг от 35 % до 2012 г.

Анализът установява, че Мисисипи, Западна Вирджиния и Алабама имат най -високите нива на затлъстяване при пълнолетните от съответно 39,7 %, 39,1 % и 39 %.

Затлъстяването излага пълнолетните на по-висок риск от сериозни здравословни проблеми като сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2, няколко вида рак и по -лошо психично здраве. Анализът показва, че все по-голямо количество американско население е по -податливо на такива заболявания, което би могло да постави под стрес здравната система.

Изследването също така подчертава расовите и етническите различия, свързани със затлъстяването. Тридесет и пет щата и окръг Колумбия достигнаха процент на затлъстяване от най-малко 35 процента за чернокожите жители, а 22 щата достигнаха този процент за жителите латиноамериканци.

Междувременно само седем щата са имали разпространение на затлъстяване от най -малко 35 % сред белите жители и никой не е достигнал този процент сред азиатските жители.

„Спешният проблем“ на епидемията от затлъстяване „се влоши“ по време на пандемията, заяви президентът и главен изпълнителен директор на TFAH Дж. Надин Грасия в съобщение, в което се отбелязва, че хранителните навици, хранителната несигурност, липсата на физическа активност и високият стрес са допринесли за нарастването.

Допитване на Харис от февруари заключава, че 42 процента от пълнолетните американци са имали наддаване на тегло от началото на пандемията, със средно наддаване от 13 килограма.

CDC и TFAH призовават за преодоляване на нарастващия процент на затлъстяване и различията в страната, за което според федералната агенция ще са необходими „постоянни, всеобхватни усилия от всички части на обществото“.

„Ще трябва да признаем съществуващите здравни различия и неравенства в здравеопазването и да се заемем със социалните определящи на здравето, като бедността и липсата на достъп до здравни грижи, ако искаме да осигурим справедливост в здравеопазването“, се казва в изследването на CDC, цитирано от БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com