Американски самолети са търсели руски подводници в Атлантика

17713
Американски самолети са търсели руски подводници в Атлантика
Снимка: Getty Images/Guliver

Патрулният противоподводен самолет „Посейдон“ от ВМС на САЩ извърши многочасови полети над районите на Северния Атлантически океан, където вероятно се провеждат големи руски учения с участието на подводници. Това според агенция „Интерфакс“ следва от данните за мониторинг на западните авиационни ресурси, пише руският вестник “Независимая газета“ в материал, представен без редакторска намеса.

Според доклади в оперативното наблюдение са участвали два американски военноморски самолета „Посейдон“. Самолет, излетял от въздушната база Лажес на Азорските острови, е летял в продължение на часове на юг от защитната линия за подводница в Северния Атлантически океан между Гренландия, Исландия и Обединеното кралство (GIUK), в която се намира SOSUS (Система за звукова локация).

В края на октомври норвежката телевизионна компания NRK, позовавайки се на източници във военното разузнаване, съобщи, че десет руски подводници, включително осем ядрени подводници, участват в операции в Северния Атлантически океан, целта на които е била да се тренира пробив на отбранителни линии на НАТО по линията GIUK и прикрит подход към източното крайбрежие на САЩ, отбелязва още агенция "Фокус".

„В операцията участват до 10 руски подводници. Осем от тях са атомни. Задачата на част от подводниците е да стигнат до Атлантическия океан, доколкото е възможно, без да бъдат открити, съобщава телевизионният канал, като цитира информация от норвежко разузнаване. „Голяма част от подводниците на Северния флот на Русия през последната седмица се опитаха незабелязано да напуснат базите си на полуостров Кола в Баренцово и Норвежко море“, твърди норвежката телевизионна компания NRK в края на октомври.

Между другото, ако се вярва на официалните данни, днес Северният флот има около две дузини подводни кораби с атомна енергия и само пет дизелови подводници. Да си представим, че половината от тях са отишли в Атлантическия океан е повече от трудно. 

Съдейки по маршрутите на полетите на ВМС на САЩ, руските подводници, напуснали базите на Северния флот на Русия, минавайки покрай тази линия, вече действат на юг. Преди това полетите на НАТО се извършваха главно над Норвежко море на север от системата на НАТО срещу подводниците в Северния Атлантически океан.

НАТО забелязва извънредно голяма активност на руски подводници

През 2019 г. активността на руските подводници достигна най-високото си ниво след края на Студената война, твърдят в НАТО. Алиансът въ...

Полети на военни самолети на НАТО над учебната зона на руските подводници, започнали в края на октомври, се извършват почти ежедневно. Освен ВМС на САЩ, в операцията участват патрулни самолети на норвежките, канадските и френските военновъздушни сили. За тази цел се използват въздушни бази „Кефлавик“ в Исландия, „Андьоя“ в Северна Норвегия, както и „Лажес“ на Азорските острови.

„Русия иска да покаже, че са в състояние да се доближи до САЩ. Те искат да тестват способността на Запада да ги открие и да проверят ответната реакция ", според източници в разузнаването на Норвегия. Според тях експлоатацията на руските подводници, проектирана за 60 дни, е започнала в моретата Баренцово и Норвежко на 20 октомври. 

Междувременно през октомври информиран източник съобщи на „Интерфакс“, че руските подводници са достигнали моретата Баренцово и Норвежко като част от планираното учение. "Руските военни провеждат планирани бойни оперативни тренировъчни дейности", каза източникът. "В съобщението на норвежката телевизионна компания NRK има много измислици", заяви източникът тогава.

Все още няма съобщения, че разузнавателните самолети на ВМС на САЩ, както и системата за наблюдение SOSUS, са открили руски подводници (два месеца след "пробива на Русия в Атлантика"). Или руснаците наистина умело се „маскират“ под вода, или от тях няма и помен в Атлантическия океан. И ако има там руски подводници, то те не са в такова количество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка